COMFORT ENERGY s.r.o.

#23589Podvodné jednání

16.05.2018, před 7 lety

Marie Tomášková

Dobrý den,v březnu 2018 mi byli nabízeny výhody snížení elektr.energie od této firmy.Podepsala jsem jim smlouvu,ač neuváženě,neboť po mně chtěli stávající smlouvu os ČEZU,kde jsem byla dosud zákazníkem a to už se mi zdálo podezřelé,neboť mi prodejci řekli,že se bude přejmenovávat f.ČEZ.Dali mi úsporné žárovky za 1kč a když odešli,tak jsem si uvědomila,že jsem udělala blbost.Druhý den mi volala jejich operátorka a já jsem se zeptala,zda mohu odstoupit a bylo mi řečeno,že ne.Mluvila jsem s f.ČEZ,kde mi řekli,že už dostali výpověď,ale pokud bych u nich chtěla nadále zůstat,tak by mi neměli dávat žádnou sankci.Hned na to mi volal operátor comfort energy a sdělil mi,že dostanu pokutu za žárovky 2000 a za odstoupení 8000kč,což nemají ani v obchodních podmínkách a myslím si,že je to nesmysl,neboť jim nic nedlužím a nemám žádný odběr.Mám dotaz,kam se mám obrátit,neboť bych ráda zůstala u ČEZU.Děkuji Vám za odpověď-M.Tomášková.

Pokuta za odstoupení od smlouvy ve výši 10000kč,zákaznické číslo-8203586429

Jsem ochotna písemně vypovědět smlouvu písemně včetně vrácení žárovek,ale jejich prodejci,neboť jsem důchodce a nebudu platit poštovné a balné.Nadále bych ráda zůstala u stávající společnosti,tzn.ČEZU.

17.5.2018 12:40, před 7 lety

Jakmile spotřebitel od smlouvy o sdružených dodávkách energií odstoupí (popřípadě smlouvu vypoví), dle ustanovení § 1727 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, se automaticky zruší i smlouva, která je s ní provázaná, tedy smlouva kupní. Obě strany pak mají povinnost vrátit vše, co plnily. Spotřebitel je povinen vrátit žárovky, pokud tyto žárovky obdržel.

Deklarovala-li by společnost, že uzavřené smlouvy jsou na sobě nezávislé, nebylo by možné se zrušením smlouvy o sdružených službách spojovat změnu podmínek druhé kupní smlouvy. Takové jednání by v podstatě naplnilo definiční znaky postihu za zrušení smlouvy dle § 11a zákona č. 458/2000 Sb., energetického zákona, a jako k nepřiměřenému ujednání by se k němu nepřihlíželo. Spotřebitel má nárok na to, aby užil své zákonné právo od smlouvy odstoupit nebo ji vypovědět do 15 dnů po zahájení dodávek energií bez jakékoliv sankce.

Spotřebitel má možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci, pokud nedojde ke smírnému vyřešení stížnosti touto formou. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

Pracovník společnosti jedná jménem podnikatele dle § 430 odst. 1 občanského zákoníku jako jeho zástupce a jeho právní jednání podnikatele zavazuje. Obchodní praktika, kterou popsala spotřebitelka ve stížnosti, by mohla být vyhodnocena jako nekalá obchodní praktika, která je způsobilá uvést spotřebitele v omyl. Nekalé obchodní praktiky jsou zákonem o ochraně spotřebitele zakázané. Dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele v úseku podnikání v energetických odvětvích provádí Energetický regulační úřad. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že společnost porušuje zákon o ochraně spotřebitele, je vhodné podat podnět tomuto úřadu. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.eru.cz.

28.7.2018 23:35, před 6 lety