Mountfield a.s.

3 měsíce 19 dnů

07.06.2018, před 7 lety

Martin Novák

Dobrý den.
Byla mi zamítnuta reklamace benzínové Sekačky MAX 53 VBD ALL zakoupené 5.3.2017 na prodejně v písku a dodané na místo určení 18.4.2017.
Sekačka byla reklamována dne 14.4.2018 s tím že nelze vytáhnout startovací šňůra. 18.4.2018 byla reklamace zamítnuta s výsledkem: Na součásti není žádná materiálová ani výrobní vada. K závadě došlo prací se strojem bez olejové náplně v motoru, kdy došlo k zadření pístu ve válci, poškození klikové hřídele a její uložení. Viditelné znaky poškození na součástech motoru, které nebyly dostatečně mazány mot. olejem.
S tímto výše uvedeným výsledkem nesouhlasím (vyjádřeno při převzetí do protokolu. (Sekačka předána na reklamaci v kompletním stavu - vrácena v rozebraná v krabici.
Byla podána nová reklamace pro nesouhlas s výsledkem předešlé reklamace a že sekačka byla používána dle návodu (příloha k protokolu). Tato rklamace opět zamítnuta a nabýdnuta sleva 30% na opravu.
Mimo jiné byla sekačka používána dle návodu k obsluze (motoru) a to tak, že byl po prvních 5 motohodináh vyměněn olej dle návodu (pomocí vývěvy zakoupené společně se sekačkou a nalit olej zakoupen téže se strojem).
Na konci sezóny 2017 sekačka fungovala jak má a byla zazimována dle návodu a to bez benzínu. na jaře 2018 byl v sekačce dle návodu vyměněn olej (zakoupen opět v mountfield) hladina nového oleje k horní rysce měrky. Následně nalit nově zakoupený benzín (druh dle návodu) a započato startování - nešla vytáhnout startovací šňůra. Vypuštěn benzín kvůli přepravě a sekačka neprodleně předána na reklamaci.
Jedna nesrovnalost v reklamačním protokolu je zavádějící: při prvním předání je při předání na reklamaci v protokolu uvedeno olej mezi ryskami a vzhled světlí, v dílenském listě uvedeno olej světlí mezi ryskami s kovovými částicemi (nepromíchaný) (jak by mohl být promíchaný když byl vyměněn a stroj už pak nešel nastartovat. Olej předán v plastové nádobě v krabici s ostatními demontovanými díly. Jako lajk sem nemohl posoudit, že je sekačka kompletní.
U druhé reklamace je v protokolu uvedeno olej mezi ryskami (což bylo nemožné určit když byla sekačka rozebrána a olej v plastové nádobě, vzhled oleje černý (což je v rozporu s předchozí reklamací - předávací protokol a dílenský list.

Sekačka benzínová MAX 53 VBD ALL

Oprava v rámci reklamace lépe vrácení peněz.

7.6.2018 11:20, před 7 lety

Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel v by případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku).

Vzhledem k naší nezávislosti a objektivnosti nemůžeme spotřebiteli doporučit konkrétního soudního znalce z oboru. Seznam soudních znalců lze nalézt na stránkách: https://www.dtest.cz/soudni-znalci/, nebo také na oficiálních stránkách ministerstva spravedlnosti http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm.

12.6.2018 11:50, před 7 lety

Po prověření všech dostupných informací k předmětným zakázkám evidovaným na stroji pana Nováka sdělujeme, že příčina poškození stroje v důsledku pochybení obsluhující osoby je zcela jednoznačná a nezpochybnitelná. Tento fakt potvrdil nejen místě příslušný servis, ale rovněž i jeho nadřazené specializované pracoviště, které na základě nesouhlasu pana Nováka s verdiktem k prvotní reklamaci bezplatně znovu technický stav stroje prověřovalo. Sekačka byla provozována s nedostatečnou olejovou náplní v rozporu s podmínkami poskytované záruky a závaznými doporučeními uvedenými v návodu k obsluze. Navíc byl stroj evidentně opakovaně nesprávně nakloněn na stranu vzduchového filtru, kudy olejová náplň unikala a mohla vniknout i do karburace.

Světlý olej, který se nacházel ve stroji v rámci přijetí druhé zakázky, byl nepromíchán s původním, obsahujícím řadu kovových částic stržených zadíráním z povrchu pístu a válce, jelikož byl evidentně dolit až v okamžiku zadření stroje.

Chápeme rozladění pana Nováka ze závažného poškození stroje, které je nepříjemné pro obě strany, nicméně s ohledem na zjištěná fakta z něj nelze vinit výrobek samotný, ani naši společnost. Ta v žádném případě nemůže nést odpovědnost za fatální pochybení obsluhy stroje.

12.6.2018 12:02, před 7 lety

Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, která tak má možnost reagovat na vyjádření společnosti.

14.6.2018 13:08, před 7 lety

Martin Novák

Ono je to jednoduché to shodit na zákazníka. Olej byl snadno nepromíchyný, když byl měněn na jaře před tím než byl stroj po zimě poprvé startován - nešel - předán na reklamaci.
Jak jsem uvedl v nesouhlasu s prvním výsledkem reklamace, byla vždy před zahájením práce hladina oleje zkontrolována.
Před touto sekačkou jsem vlastnil taktéž sekačku mountfield a to 20let, po uplinutí 7 leté záruky kdy byl prováděn odborný servis, jsem si sekačku i sám servisoval a šlapala bez problémů a najednou po cca 21 letech provozování (servisování) sekaček je mi tvrzeno že jsem s ní sekal bez oleje (prosím tahejte za nos někoho jiného).
Mám ještě od vás motorovou pilu a křovinořez a vše bez broblémů a vždy nebyl problém s reklamací a jinými záležitostmi až niní.
Nezbývá mi nic jiného než vyhledat příslušného soudního znalce a nechat vyhotovit posudek. Bude-li posudek hovořit v můj prospěch budu veškeré náklady včetně právníka kterému případně celou věc předám požadovat po společnosti mountfield.
S Pozdravem

14.6.2018 14:48, před 7 lety

Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost reagovat na vyjádření spotřebitele.

26.9.2018 11:25, před 6 lety