Dobry den,
dne 26.3.2018 jsem navstivil prodejnu O2 v obchodnim centru Sestka v Praze s tim, ze chci prevest kreditovou kartu na pausal. Zamestnanec tvrdil, ze k tomu nemá opravneni a je třeba počkat na vedouciho, který bude přítomen 28.3.2018 v dopoledních hodinách. Když jsem znovu prodejnu navstivil 28.3.2018 dopoledne, bylo mi sdeleno, ze vedouci bude přítomen az 29.3.2018, ale ze požadavek mohu resit přes zákaznickou linku O2. Vzhledem k tomu, ze kredit mi mel vypršet jiz 29.3.2018, volal jsem hned 28.3.2018 na tuto zákaznickou linku. Pani, se kterou jsem tam nejdříve hovoril, se divila, ze mi neudelali prevod na prodejne, ale nakonec souhlasila s tim, ze prevod provede. V hovoru mne několikrát ujišťovala, ze o kredit samozrejme neprijdu. Z nahrávky hovoru je podle mne zrejme, ze o to, aby mi byl kredit preveden v plne hodnote se jiz nemusim starat. Prevedeni však trvalo několik dni a tak doslo k vymazani kreditu. Vreklamaci, kterou jsem u O2 podal mi vysvetlovali, ze pomoci SMS jsem byl upozornen, ze kredit vyprsi. To je pravda, ale pokud jsem předtím byl zamestnankyni O2 několikrát ujisten, ze o kredit samozrejme neprijdu, ocekaval bych, ze o nej skutecne neprijdu. Prosim tedy o napravu v tom smyslu, ze mi kredit (který byl na SMS karte v době zadosti o prevod) bude skutecne preveden.
Dekuji
Jiri Volf
Prosim o napravu v tom smyslu, ze mi kredit (který byl na SMS karte v době zadosti o prevod) bude skutecne preveden.
Dekuji
Jiri Volf
Dle § 430 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jedná při výkonu svého povolání zaměstnanec za zaměstnavatele. Jednání pracovníka pobočky je tedy pro společnost závazné vůči zákazníkům. Jestliže pochybením zaměstnance vznikla nějaká škoda, je tedy k její náhradě povinna společnost. Dle § 2952 občanského zákoníku se hradí skutečná škoda a to, co poškozenému ušlo (ušlý zisk).
hovor jsme dohledali a poslechli. V něm nezazněla žádná informace, která by zmiňovala končící platnost kreditu (ani z vaší strany, ani ze strany konzultantky).
Rozhodující jsou proto zaslané SMS týkající se končící platnosti kreditu. Po ukončení platnosti tak není možné hodnotu převést na paušální tarif. Reklamaci jsme proto nemohli uznat za oprávněnou.
Miroslav Trčka
Guru pro Social Media, O2
Dobry den,
prosim o zaslani zminovane nahrávky. Podle mne v rozhovoru padlo několikrát, ze kredit bude preveden. Zamestnankyne mela jiste moznost dohledat, kdy kredit konci a nebylo tedy nutne to zminovat při zadosti (myslim, ze zamestnankyne dokonce koukala na vysi kreditu (aniz by o to byla zadana) a predpokladam, ze nejspis dokonce na teze strance je uvedena i jeho platnost). Naopak pokud by prevedeni kreditu bylo necim podmineno, mela na to zamestnankyne upozornit. Vzhledem k tomu, ze jsem si jist, ze padlo slovo "samozrejme", predpokladam, ze takove slovo lide pouzivaji v pripade, kdy něco provedou v kazdem pripade a to bez další cinnosti zadatele. Pokud ja nekomu potvrdim, ze to samozrejme udelam, jiz nepředpokládám, ze by mi dotycny nejakym dalším zpusobem pomahal. Omluvou v takových pripadech je například nemoc nebo smrt. Ale predpokladam, ze O2 není ani v nemocnici ani po smrti (a doufam, ze nic takového nepotkalo ani dotyčnou zamestnankyni).
Dále bych rad upozornil, ze podobny prevod jsem jiz jednou delal. Jednak nebylo nutne, aby na to v prodejne O2 byl přítomen vedouci (bylo to dokonce na teze prodejne), zadost byla sepsana na miste během několika minut a prevedeni bylo provedeno během několika hodin. Tentokrát prevedeni probihalo několik dni a ja nemohu tusit, ve které fazi prevodu zjišťujete hodnotu kreditu k prevedeni. Predpokladam, ze tuto hodnotu (ve chvili podani zadosti)i nyní dokážete dohledat (z této hodnoty od požadavku na prevedeni jiz nebylo nic cerpano). Když nekomu pujcim peníze a on mi slibi, ze o ne neprijdu, spoleham na to, ze mi je splati v plne vysi (mozna i s uroky) nezavisle na tom, zda je pouzije ještě ten den nebo az za tyden ... a zda je vůbec pouzije. Pokud mi naopak někdo slibi, ze nejake peníze dostanu, predpokladam, ze je dostanu nezavisle na tom, zda peníze jiz pro mne pripravene ma nekde na konte například u banky, která zkrachuje. V takovem pripade jsem ochoten pripustit, ze peníze dostanu později, protože je nekde musí sehnat. Ale mel by mi je skutecne dat. Navíc v tomto pripade se jedna o kredit, který ma plne v moci O2, takze neslo o selhani banky nebo nekoho jiného. Vim, ze prodlouzeni kreditu je mozne i bez dalšího vkladu(jednou jsem jiz toto resil, když O2 mela dlouhodobe potize se strankou, odkud bylo mozne kredit dobijet online). To znamena, ze pokud O2 k prevodu potrebuje několik dni (coz drive tak nebylo) muze platnost kreditu prodlouzit. Pokud by vse probehlo jako při minule zmene, pak bychom se o platnosti ci neplatnosti kreditu vůbec nebavili, protože by k prevodu doslo ještě v době jeho platnosti. Navíc jak jsem jiz uvedl v puvodni stiznosti, o zadani zadosti o prevod jsem se snazil jiz o několik dni drive. Vzhledem k tomu, ze mam nyní u O2 jiz nekolikatisicovy preplatek, samozrejme jsem nechtel davat zadne další peníze na kredit, když vim, ze mi preplatek ještě znacne navysi i tak. Při vyuzivani služeb O2 tak jako dosud mam predplaceno jiz ted na několik let dopředu.
Jiri Volf
V daném případě velmi záleží na tom, jaké informace konkrétně byly spotřebiteli sděleny v průběhu hovoru. Omezená platnost kreditu je u českých operátorů standardní praxe, kterou za legitimní považuje i Český telekomuniační úřad, takže obecně je v pořádku. Pokud však operátkorka potvrdila spotřebiteli, že při zadání požadavku na převod předplacené karty na tarif dne 28.3.2018 kredit nepropadne a bude převeden, i když jeho platnost dobitím neprodlouží, je takové jednání pro společnost závazné i přes znění podmínek pro předplacené karty.
Jestliže o něčem takovém operátorka spotřebitele ujišťovala, ačkoliv to nebylo možné, jedná se nekalou obchodní praktiku. V takovém případě se spotřebitel může obrátit s podnětem na Český telekomunikační úřad, který je v oblasti elektronických komunikací dozorovým úředem. K ČTÚ může spotřebitel rovněž podat námtiku proti vyřízení reklamace. Blíže viz https://www.ctu.cz/spory-reklamace a https://www.ctu.cz/kontakt.
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na její vývoj reagovat.
Děkuji za zprávu.
Je mi však líto, ale nahrávky hovorů neposkytujeme. Slouží pouze pro naše interní potřeby a pro případné řešení soudních sporů. Můžu vás však ujistit, že jsme v tomto případě pochybení nenašli.
Z naší strany proto pokládáme záležitost za uzavřenou
Miroslav Trčka
Guru pro Social Media, O2