JAMALL-CZ a.s.

#24206Zaslání reklamovaného zboží

13.06.2018, před 7 lety

Jan Suchánek

přeposílám shrnující e-mail, který byl odeslán Jamallu - vedení, zatím bez reakce. Zajímá mě Váš názor na to, jak by měla být celá situace vyřešena. Co by bylo správné? V e-mailu je vše podstatné

¶ obracím se na Vás s žádostí o vyřešení dodávky reklamovaného zboží. Bohužel Vám nepředám číslo reklamace, protože mi nikdo žádné zřejmě nepředal. Jmenuji se Jan Suchánek a vše se týká koupě kuchyňské linky na Vaší prodejně v Hradci Králové.¶
Od Začátku. 27.11.2017 jsem zaplatil zálohu na linku panu F----u U----vi přímo na prodejně. Linka měla být dodána do 6-8 týdnů.
¶ Pan U----ek se mi omluvil, že to dodavatel nestíhá, nijak jsem nechvátal, pro toto mám i pochopení. K tomu Pan U----ek se mnou jednal vždy slušně. Linka přišla až koncem března s tím, že jsem ji mohl převzít v dubnu. I tak se jednalo o dvouměsíční zpoždění a to úplně košér není, ale budiš.
¶ Celý problém nastal při dodání, kdy jsem při vyndání prvního dílu linky viděl, že je omlácený. Šlo o spodní krycí prkno, které mělo po celé délce obouchané hrany. Dopravci, kterého jsem měl hradit na vlastní náklady jsem sdělil, že takto zboží nepřevezmu, že nebudu následně řešit zaslání 3 m dlouhého prkna k reklamaci. Zavolal tedy na pobočku, kde předpokládám že hovořil s panem B----em a ten mu sdělil, že k vyřízení reklamace fyzické zaslání není nutné a ať vše převezmu. Že máme udělat zápis a zboží nafotit a na základě toho bude reklamace vyřízena. O týden později jsem si všiml ještě bouchnutých dvířek a postup byl stejný. Doslova mi bylo řečeno, že mi budou vyměněny pouze vadné části. Ok.
¶ Pouze podotknu, že vyřízení reklamace krycí lišty - soklu trvala bezmála 2 měsíce.
¶ Včera mi bylo zavoláno z pobočky, že si mám zboží přijet převzít a dovést poškozené. Nezlobte se na mě. Sokl je 3 m dlouhá pružná lišta, která je náchylná vlivem pružení k prasknutí, je to dřevotříska. V jedné ruce lištu a v druhé dvířka v MHD? Také nesmysl. Sdělil jsem, že já jsem dopravu platil, že jsem vadné zboží převzít nechtěl a tak mi přijde jako nesmysl abych vše znovu hradil a zařizoval. K tomu, když je reklamace uznána a postup nestažení zboží zpět na prodejnu prvotní dopravou byl Váš nápad a Vaše řešení. Že ve chvíli uznání reklamace jdou již náklady na vrub prodejce ( dobře ne povinnost dopravu zařídit, ale prosím Vás, kde je slusnost?)
¶ Pan U----ek mi zprostředkovaně sdělil, že zařídit dopravu vyreklamovaného zboží již nově není na obchodníkovi, že mu to takto řekl vedoucí, pan B----ek, to, že to má řešit obchod je minulostí.
¶ Nepadla ani zmínka o tom, že mohu pak požadovat náklady, komu a kam zboží zaslat, číslo reklamace. Prostě nic.
¶ Pánům jsem tedy odeslal citace zákona, kde se pan B----ek jak malej fracek chytil odstavce, kde je řečeno, že v případě reklamace dopravu řeší kupující a prodávající v případě uznání hradí přiměřené náklady. Tak ať si vše zařídím. Tak nějak zapomněl na to, že reklamace už uznána je.
¶ Navrhoval jsem řešení, ať zajistí skrze svého smluvního dopravce, který během jedné hodiny odveze vadné a přiveze náhradní zboží.
¶ Že by to tak bylo nejsnazší a že v konečném důsledku to stejně bude hradit Jamall, tak není rozumný důvod, proč bych do toho měl nějak finančně vstupovat a administrativní zařízení dopravy by bylo byť malou kompenzací za komplikace. Bez reakce. Stejně tak jsem žádal o odsouhlasení, jestli mohu použít PPL a náklady mi budou uhrazeny, jestli je vyhodnotíte jako přiměřené a nejnižší možné jak udává zákon, nebo jestli se se mnou budete dohadovat, že jsem mohl zajistit dopravce o stovku levnějšího. Bez reakce.
¶ Vážení. Prosím Vás o zdravý úsudek. Linku jste dodali se zpožděním. Dopravu jsem hradil. Zboží přišlo poškozené. Vy jste navrhli, ať si jej nechám, že reklamace proběhne fotograficky, že k tomu díly fyzicky nepotřebujete. Reklamace lišty trvala 2 měsíce. Dvířek měsíc? Možná také více. Kupoval jsem u Vás předsíň, stůl, židle. Teď linku. Chci tak moc, aby jste mi dodali zboží, které jsem si zaplatil a za které jsem zaplatil dopravu? Je takový problém tu dopravu zařídit, když ji stejně budete v konečném důsledku hradit? Je nutné zákazníka zatěžovat aby 2x řeši přepravní společnost a pak vyplňoval nějaké žádosti o úhradu nákladů? Jestli ano, tak je hloupé. Jestli byrokraticky chcete lpět na postupech, které nejsou proklientské a jsou nelogické, tak jste je to ještě hloupější a Vám ani mě to život neusnadní.
¶ Prosím Vás tedy o následující odpověďi.
¶1) je takovéto jednání zaměstnance Pana B----ka slušné a v pořádku, chcete takto jednat s klienty?2) jste ochotni najít nějaké řešení, abych nemusel řešit 2x dopravu a pak se Vás doprošovat o úhradu, když už je reklamace uznána?3) jestliže ochotni nejste, tak i prosím potvrďt, že mi v plné výši uhradíte PPL, nebo jinou společnost, kterou určíte4) jestliže vše mám řešit já, tak jaké formality má zásilka obsahovat, komu a kam poslat, pod jakým číslem a jak tedy zažádat u úhradu?5) mohu na základě nevyřízení reklamace do 30 dnů odstoupit od smlouvy?
¶ Závěrem chci říci, že jednání s p. U----em bylo vždy v pořádku. Problém začal až ve chvíli, kdy pan B----ek nebyl ochoten si mě vzít na telefon a pana U----ka začal používat jako tlumočníka. Prakticky celý průběh jednání mohu doložit e-mailovou komunikací ( například ze dne dodávky, kde píši, že jsem zboží převzít nechtěl, ale že postupuju dle instrukcí, které nám byly sděleny, tedy, že posílám fotky... atd )
¶Moc Vám děkuji za vstřícnost a hlavně zdravý rozum.

¶Budu čekat na návrh řešení.
¶Děkuji moc.
¶S pozdravem Bc. Jan Suchánek.

kuchynská linka / reklamace / doprava

Zajíštění dopravy ze strany obchodu tam i zpět během jednoho dne bez nutnosti mé finanční asistence.

23.7.2018 13:23, před 6 lety

Dle ustanovení § 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má spotřebitel nárok na náhradu nákladů účelně vynaložených při uplatnění uznané reklamace.

U běžně přepravitelného zboží nemá prodávající zákonnou povinnost zboží odvézt od kupujícího a vrátit jej zpět. Při uplatnění reklamace je spotřebitel povinen poskytnout prodejci součinnost (např. předat zboží k reklamaci a po vyřízení reklamace jej přijmout zpět). Pokud spotřebiteli vzniknou náklady spojené s přepravou zboží k uznané reklamaci a zpět, má nárok na jejich náhradu jak bylo uvedeno výše. Je běžné, že se spotřebitel s prodejcem domluví na tom, že přepravu zajistí prodávající právě z důvodu eliminace nákladů na přepravu, pokud však takováto dohoda není zajišťuje si přepravu kupující. Vzor žádosti o náhradu nákladů je k nalezení zde: https://www.dtest.cz/clanek-3279/zadost-o-nahradu-nakladu-spojenych-s-reklamaci

Pro úplnost dodáváme, že na vyřízení reklamace má prodávající 30 dnů dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V případě, že tuto lhůtu překročí, jedná se o podstatné porušení smlouvy, pro které může spotřebitel dle § 2106 občanského zákoníku od smlouvy odstoupit.

30.9.2018 07:58, před 6 lety