v prodejně Office shoes jsem zakoupila obuv zn.Timberland, se kterou mám jak já, tak i mí přátelé a rodina nejlepší zkušenosti (mám další 2 páry stejné značky, které drží několik sezon). Jedná se o nepromokavou obuv z prasečí kůže, proto s ní také máme na zimní období nejlepší zkušenosti.
Obuv jsem přes zimu občasně nosila jen po městě, podle návodu na nošení a myslím že i v rámci určení tohoto typu obuvy. Obuv jsem nosila příležitostně, kvůli výrazné barvě (červená) a také mám další páry zimních bot. Boty jsem nosila maximálně 3x do týdne v měsících od Prosince do Února. Typ bot je označen jako ,,vycházková obuv” tudíž si nemyslím, že bych jakkoliv nedodržela podmínky užití + vím, jak se o boty starat. Užila jsem impregnaci, speciální produkty od značky Timberland a snažila se o ně dobře pečovat.
Během užívání se na botech začaly dělat vrásky a začala se pomalu ztrácet barva. Boty jsou vybledlé. Podrážky nejsou vůbec ochozené, což je logické, když nebyly skoro vůbec nošené. Boty jsem zakoupila ve slevě a tudíž by se mohlo jednat i o nekvalitní pár bot.
V reklamačních podmínkách je také uvedeno, že pokud boty vrátím do 6 měsíců, budou mi vráceny peníze. Boty jsem zakoupila v prosinci a vrátila až v dubnu t. r., což nedělá ani půl roku.
Reklamace byla zamítnuta z důvodu "Poškození vzniklo vlivem nesprávného užívání a péče o boty”
Dle mého názoru jsem zakoupila nekvalitní pár bot.
Lze se nějak tomuto postupu bránit? Děkuji za odpověď.
Timberland, 40
6 IN PREMIUM BOOT, 39H, Timberland, SAP kod: A13HV-RED-39H
Kladné vyřízení reklamace - buď úplné odstoupení od kupní smlouvy, nebo výměna za jiný pár bot v téže ceně.
Pokud bylo zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitelka právo od smlouvy odstoupit, neboť její reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Hezký den,
jednalo se o obuv odřenou, znečištěnou, deformovanou, okopanou; s usňovým materiálem vysušeným, bez výživy, údržby, ošetřování a řádné péče, vystavovaným vlhkosti; obuv užívána v náročných podmínkách. Všechny tyto faktory se společně podílely na změně barevnosti a estetického dojmu vrchových dílců.
V případě reklamovaných vrásek se dále rovněž nejedná o projevy materiálových ani výrobních vad, nýbrž o přirozené projevy užívání výrobku následkem ohybu materiálu v nártních částech. Takové přirozené projevy užívání vykazuje každý usňový materiál. Dále viz. odborné posouzení obuvi - organoleptický nález.
Doporučujeme provést odborné vyčištění znečištěného výrobku a provádět pravidelné řádné (odborné) ošetřování (výživa, oživení barevnosti, impregnace) tohoto usňového výrobku. Jedná se však o tzv. základní údržbu obuvi, kterou si spotřebitel zajišťuje sám a na své náklady.
Odpovědnost za vady se dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nevztahuje na běžné opotřebení zboží (výrobku) dle § 2167 písm. b) a na mechanické poškození zboží (výrobku) spotřebitelem dle § 2170 výše uvedené normy, ať už je výrobek reklamován v prvních 6 měsících od jeho převzetí, či po uplynutí této lhůty. Prodejce tedy neodpovídá za závady, které vznikly samotným zapříčiněním spotřebitele (např. i užíváním výrobku v rozporu s pravidly správného užívání výrobku).
Děkujeme za pochopení a omlouváme se za případné vzniklé komplikace.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitelku, která tak má možnost na vyjádření společnosti reagovat.