Česká pošta, s.p.

#24589Nedodání doporučené pošty ze soudu

18 hodin 35 minut

01.07.2018, před 7 lety

Ondřej Prudký

podávám stížnost na opakované nedoručení doporučené pošty ze soudu ve Vyškově,díky kterému jsem zmeškal soud o přiznání výživného na dítě a styku s ním. Na adrese kam mi měla být pošta doručena sice nebydlím,ale mám zde stále trvalé bydliště s tím,že zde bydlí mí rodiče a bratr,kteří mě o každé zásilce informují a poštu si normálně vybírám.
Paní doručovatelka ,které bylo sděleno,že zde sice nebydlím,ale poštu si vybírám usoudila,že nemusí hodit do schránky ani výzvu, tudíž došlo k této politování hodné situaci.
Obracím se tedy na Vás se stížností na konkrétní poštu Brno-Lesná Haškova 63800 a její opakované nedoručení těchto zásilek. Na poštu jsem to šel řešit s tím,že chci od pošty vyjádření k nedoručení těchto zásilek. Potvrzení o tomto mi odmítli dát (chtěl jsem pouze pro soudce k mému odvolání),že opravdu nemohu za to,že jsem o stání nevěděl. Vedoucí pošty argumentoval tím,že mé jméno není na schránce a že je tam pouze jméno mého otce (již 25 let)a že je tedy proti poštovním zákonům vhazovat jsem poštu pro někoho jiného než pro mého otce. Oponoval jsem mu tedy tím,že i mé matce a bratrovi chodí doporučená pošta normálně a není tam jejich jméno. Na to mi nedokázal odpovědět!!! Vhazují tedy poštovní doručovatelé proti těmto poštovním zákonům ,poštu mé matce i bratrovi? Dále pak chci poukázat na to,že ostatní poštu paní doručovatelka normálně doručí (přišla mi pokuta na mé jméno, chodí mi sem bez problémů předplacený časopis atd.)
Žádám Vás tímto tedy o doklad pro soud,že jsem se k soudu nedostavil ne ze své vlastní vůle,ale z důvodu nedoručení ani jedné ze čtyř zásilek,které mi byly doručeny ze soudu ve Vyškově.
Chtěl jsem všechno řešit na poště, odmítli mě i moji matku a bratra,kteří tomu byli přítomni. Z tohoto důvodu podávám tuto stížnost a žádám Vás o nápravu,ale především o již zmíněné potvrzení.Z mé strany jsem zařídil aby jsme na naší schránce byli napsáni všichni jmenovitě ,aby se příště poštovní doručovatelka nemohla odvolávat na to,že tam není mé jméno.
Chtěl bych také upozornit na to,že pošta na Haškově ul.,Brno 63800 je mezi uživateli různých sociálních sítí hodnocena jako jedna z nejhorších, ne-li jako nejhorší mezi poštami v Brně. Běžně čekáte doma na avizovaný balík a druhý den se dozvíte ,že jste byl nezastižen. Mým rodičům i bratrovi se toto stalo mnohokrát. Takových případů bych mohl uvést více,ale myslím,že tento případ hovoří za vše.
Děkuji předem za vyřízení mé žádosti.
Ondřej Prudký

nedodání doporučené pošty do vlastních rukou

Požaduji potvrzení pro soud,že jsem se nedostavil k jednáním ne ze své vůle,ale díky nedoručení zásilek zmíněnou poštou.

2.7.2018 07:25, před 7 lety

V tomto případě by bylo nutné prokázat, že pošta pochybila. Je důležité zjistit, o jaký druh písemnosti se jednalo. Různé druhy písemností mají různé režimy doručování, od doručení do vlastních rukou až po vhození písemnosti do poštovní schránky. Některé písemnosti mohou být po uplynutí lhůty 10 ti dnů od nezastižení adresáta vhozeny do poštovní schránky. O tom musí být adresát vyrozuměn písemnou výzvou. Je také důležité, aby měl adresát schránku řádně označenu a zabezpečenou (v souladu s čl. 24 odst. 2 poštovních podmínek).

Dle § 50d občanského soudního řádu lze za určitých okolností namítat neúčinnost doručení. Na návrh účastníka rozhodne odesílající soud, že doručení je neúčinné, pokud se účastník nebo jeho zástupce nemohl z omluvitelného důvodu s písemností seznámit. Návrh je třeba podat do 15 dnů ode dne, kdy se s doručovanou písemností seznámil nebo mohl seznámit. V návrhu musí být vedle obecných náležitostí (§ 42 odst. 4) uveden den, kdy se účastník s doručovanou písemností seznámil nebo mohl seznámit, a označení důkazů, jimiž má být včasnost a důvodnost návrhu prokázána.

Česká pošta, s.p. se rozhodla nevyužít službu VašeStížnosti.cz pro řešení sporů se svými zákazníky. Vzhledem k tomu, že je námi poskytované mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena.

Toto rozhodnutí je podpořeno faktem, že Česká pošta shledává svůj systém pro příjem, evidenci a řešení stížností jako dostatečný. Dle vyjádření České pošty přijme podání týkající se služeb poskytovaných Českou poštou nebo jednání jejích zaměstnanců kterákoliv organizační jednotka. Podání mohou být uplatněna telefonicky, osobně, dopisem, faxem, elektronickou poštou nebo datovou schránkou.

Pro úplnost přikládáme odkaz, který obsahuje kontakt na poštovního ombudsmana: http://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/kontakty/postovni-ombudsman.

Pokud Česká pošta nevyhoví nebo nevyřídí reklamaci vad poskytované poštovní služby, je odesílatel nebo adresát oprávněn podat u Českého telekomunikačního úřadu návrh na zahájení řízení o námitce proti vyřízení reklamace bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 1 měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace nebo marného uplynutí lhůty pro její vyřízení, jinak právo uplatnit námitku zanikne. Podání návrhu podléhá správnímu poplatku ve výši 100 Kč.