U této společnosti jsem zakoupil parkovací senzory do auta.Až po montáži do auta bylo zjištěno,že jsou vadné a nelze je používat.Po demontáži z auta jsem tyto senzory odeslal dodavateli.Ten je nechal přezkoušet a reklamaci uznal.Jenže mi napsal,že mi zaplatí cenu senzorů+poštovné.Zaslal jsem jim s reklamací vyjádření autoservisu o nefunkčnosti senzorů spolu s fakturou o montáži.Tuto fa.mi odmítají zaplatit.Ale jak jinak bych zjistil,že čidla jsou vadná?
Parkovací senzory
Prosím o pomoc,aby mi byla uhrazena cena montáže do auta,neboť jen tak bylo možné závadu odhalit.Dodavatel má fakturu i s vyjádřením autoservisu o nefunkčnosti tohoto zařízení-tudíž nemožnosti jej užívat.
Pokud bude vada prodávajícím uznána a reklamace bude oprávněná, má spotřebitel právo na náhradu nákladů účelně vynaložených při uplatnění práva z vadného plnění. Toto právo musí uplatnit nejpozději jeden měsíc po uplynutí lhůty, ve které je nutné vytknout vadu (tedy v době dvaceti pěti měsíců od převzetí zboží). Za účelně vynaložené náklady spojené s reklamací se mimo jiné považuje i demontáž věci nebo také poštovné.
Žádost o náhradu nákladů spojených s reklamací je tedy využitelná v situacích, kdy spotřebitel zakoupil zboží, na kterém se ve 24měsíční době objevila vada, jejíž vznik spotřebitel nezavinil. Zboží reklamoval, přičemž k tomu musel vynaložit určité náklady.
Vzor takové žádosti lze vyhledat prostřednictvím odkazu:
Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou prostřednictvím naší služby, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
děkujeme za zaslání informace o podání stížnosti na portálu www.vasestiznosti.cz
Reklamace byla prověřena a dle dostupných informací bylo zjištěno, že klient nepožadoval poplatek za demontáž senzorů, která by mohla souviset s uplatněním účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací. Byl však požadován poplatek za montáž senzorů, viz faktura v příloze.
Zboží bylo klientem zakoupeno dne 20.11.2017, faktura 0112564117. Montáž proběhla dne 20.4.2018, viz doklad 38001500093. Reklamace byla uplatněna dne 30.6.2018. Požadavek a doklady k provedené demontáži reklamovaných senzorů jsme bohužel od klienta neobdrželi.
V případě potřeby jsem k dispozici.
Markéta Kurandová
Internetový obchod Elektro Oáza
Náklady na montáž bohužel nelze jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací uplatňovat. Náklady na montáž zařízení by bylo možné požadovat skrze náhradu škody, kdy by spotřebitel musel prokázat, že mu vznikla škoda porušením právní povinnosti ze strany prodávajího.
Jak jsme již uváděli v našem předchozím vyjádření, náklady na demontáž lze požadovat prostřednictvím § 1924 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, který má možnost na vývoj reagovat.