Ve výše uvedeném telefonu, po záruční době baterie ztrácela původní kapacitu a proto jsem se rozhodl zaslat jej do autorizovaného servisu, v běžném servisu nemají vybavení na opravu výměny baterie. Nejprve jsem 7.6.18 prostřednictví zastoupení Sonymobile zjistil cenu viz př.1 a následně zaslal do jmenovaného servisu Arato př. 2. 11.6.18 mi přišlo potvrzení původní ceny př. 3. Následně nová cena 1519,- Kč s tím, že když neodsouhlasím, bude mi účtováno 440,- Kč plus DPH. Co mi zbývalo... cenu jsem odsouhlasil, telefon byl již v opravě a baterii bylo potřeba vyměnit. Telefon jsem obdržel poštou zpět 21.6.18, ale s poškozeným mikrofonem př. 5. 22.6.18 jsem tedy znovu zaslal telefon do servisu př. 6 s požadavkem na opravu závady mikrofonu a s požadavkem na vrácení poštovného. Náklady na poštovné mi servis odmítl uhradit. V příloze dále zasílám servisní protokoly př. 8 a 9.
výměna baterie IMEI 354282077153837
Požaduji omluvu a navrácení neoprávněně účtovaných nákladů v celkové výši 747,- Kč
Dle § 2944 občanského zákoníku odpovídá za poškození věci, která je předmětem závazku, ten, kdo ji převezme za účelem splnění povinnosti ze smlouvy (k opravě). V takovém případě je druhá strana povinna škodu nahradit a není přitom rozhodné, jak ke škodě došlo, zda-li samotnou opravou, přepravou, skladováním nebo jiným způsobem. Je ale důležité prokázat, že ke škodě došlo v době, kdy byla předmětem závazku. V této souvislosti je vhodné argumentovat stavem zaneseným v potvrzení o přijetí zakázky a vytknutím poškození bez zbytečného odkladu.
Společnost je povinna uhradit škodu ve skutečné výši. Škodu zhotovitel hradí v penězích, jen pokud o to poškozený požádá. Jinak se nahrazuje uvedením do původního stavu (opravou). Při určení výše škody na věci se obecně vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit. Spotřebitel má samozřejmě také právo žádat náhradu nákladů, které musel vynaložit při uplatnění žádosti o náhradu škody (např. poštovné).
V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel má také možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.