Po absolvování dovolené se společností EXIMtours v Egyptě, v Hurgadě v hotelu Hawaii Caesar Palace od 30.6. do11.7.2018 podávám oficiální stížnost.
Číslo mojí smlouvy je128028290. V dopise rozepisuji vzniklé situace a náležitosti.
Ubytování:
Po příletu jsme dorazili na hotel cca v 6.30h, ubytováni jsme byli až za tři hodiny, což nebylo zase tak hrozné, horší byla však kvalita pokoje. Bylo nám řečeno, že dostáváme rodinný pokoj s č. 2100. Tenhle pokoj nebyl zcela připraven pro rodinu (dva dospělí + dvě děti). Byla tam pouze jedna dvojpostel + gauč. Služba mi ukazovala, že na tom budou spát děti a donesla peřiny a polštáře. Byl to velký pokoj, ale přímo v pokoji byla sklem rozdělena sociálka (záchod + sprcha). V otevřeném prostoru byl nechutný zápach. Pokoj byl na rohu budovy pod jídelnou, hned u jediného okna vedla vzduchotechnika, která hučela nepřetržitě a přes zavřené okno přehlučela klimatizaci. Po stížnosti večer mi byl, až za pomoci delegáta, přidělen jiný pokoj. S číslem 2166, byl to podobný rohový pokoj, ale na druhé straně hotelu. Po přestěhování na tento pokoj jsme zjistili v následujících dnech a hodinách velké nedostatky. Odpad ve sprše téměř neodtékal = velký zápach, to stejné bylo i s umyvadlem. Klimatizace se při spuštění na 20 stupů přehřívala a smrděla, jako kdyby byla bez náplně (podobné pachy poznávám v autě, když dochází náplň v klimatizaci). Pravidelně jsem hlásil závady na recepci, výsledky však nebyly viditelné.
V následujících dnech jsme zjistili, že pod okny měla prostor stavební firma, která pracovala nepřetržitě od 6:00 do pozdních večerních hodin. Ráno hned řezali a brousili, budili nás v brzkých ranních hodinách. Balkon musel být neustále zavřený. Výhled tedy byl na pracovní firmu a na mešitu. V brzkých ranních hodinách bylo slyšet velmi hlasité svolávání lidí do mešity.
Tudíž hodnotím ubytování za katastrofální. Měl jsem možnost navštívit pokoj ostatních Čechů a musím říci, že JSEM MĚL UBYTOVÁNÍ TŘETÍ KATEGORIE, a ne pokoj 4 hvězdičky +. PRO MĚ TOTÁLNÍ KATASTROFA.
Služby hotelu
Nechápeme, proč nás cestovka směřuje do Egypta tak brzo, když nás můžou ubytovat až v odpoledních hodinách. ALL inklusive máme zaplacený od 30. 6., tak opět nechápu, proč jsme nedostali náramky od ranních hodin. Mohli jsme jít až na oběd, i když jsme zaplatili dovolenou od 30. 6. – 11. 6. 2018. Připomínám, že jsme přiletěli v ranních hodinách a jídlo pro mě, ženu a pro děti jsme mohli užívat až po 13. hodině, když jsme dostali náramky. Jen k připomenutí na letišti v Brně jsme museli být ve 22:00, odlet byl v 0:30, přílet a doprava do hotelu v 6:30, ubytování bez stravy kolem 11:00 hodiny, strava až po 13:00. Do letadla nesmíme s jídlem, pití omezeně, jen díky dětem jsme mohli vzít dva litry. Tudíž jsme obdrželi první stavu až po 14 hodinách, což je zcela nepřijatelné. Malé děti mají mít pravidelný příjem potravin a tekutin, což jsem si zaplatil v programu All inklusive. Musel jsem jít do města a kupovat si jídlo a pití a přitom stačilo dostat zaplacené náramky hned ráno.
Odlet byl v podobném duchu, ukončení jsme měli v 12:00, samozřejmě bez náhrady na oběd, odjez na letiště byl až v 16:30, musel jsem si dokoupit další služby, abych nakrmil děti před odjezdem a před dlouhou cestou zpět do ČR. Přílet do ČR byl 12. 7. 2018 v 00:15. Upozorňuji, že jsem měl zaplaceno včetně 11. 6. 2018 program All inklusive.
Absolvoval jsem spoustu dovolených, ale s takovou situací jsem se nikdy nesetkal.
Služby v programu
Služby All inklusive byly tragické, omezené pití a vše podáváno 1dcl plastových kelímcích i v restauraci! Bar od pláže byl 100m, bar v bazénu obsluhoval jeden číšník, který nestíhal, večerní bar u hotelu byl otevřený až od 20:00, opět tam byl jeden číšník, který nestíhal a ve 21.00 h tam nebylo co pít! Po 3 dnech jsme si stěžovali u delegáta na služby. Navštívili jsme i kancelář vedení, kde jsme vznesli naše stížnosti. Od tohoto času se služby podstatně zlepšili, čímž nám dali najevo, že věci byly v nepořádku. Noční bar zavřeli o půlnoci, i když měl být nonstop. Nechtěli už nám nic prodávat. Návaznost otvírání a zavírání venkovních barů nebyla žádná.
Služby delegáta
Byly založené na velmi zkreslených informacích, vedoucích k obohacování delegáta pracujícího pro EXIMtours. Jen příkladem, bylo nám vnucováno služební taxi hotelu, což vyšlo pro 14 lidí na 70 dolarů, vše bylo řízeno delegátem, který řešil ceny za taxi službu. Sám osobně jsem s ním hovořil telefonicky. Cesta směřovala do centra Hurgády a zpět. Následně jsme se přesvědčili, že je to nehorázný business, protože jsme následně vyzkoušeli místní taxi (modro oranžové barvy), využili jsme 4 auta pro stejně početnou skupinu a zaplatili jsme pouze 24 dolarů. Tato služba byla příjemná a nebyla drahá, delegát nás však přesvědčoval o opaku, a tak to bylo se vším, výlety atd., odrazoval nás od místních služeb, vyhrožoval, nabízel předražené akce. Po zkušenostech s taxi jsme vyzkoušeli místní služby a byli jsme velmi spokojeni, cena byla velmi příznivá a o mnoho levnější, než co nabízel delegát.
Hotelové služby
Vodní atrakce byly otevřeny v rozmezí od 10 h do12 h 15 h do17h a to při objednávání zájezdu také nebylo zmíněno. Ve velkém komplexu, jako byl tento, to byla velmi malá doba na vyžití (čekali se velké fronty – samozřejmě mě to s malými dětmi odradilo). Nevídané však bylo, že nás v 17 hodin vyháněli z bazénu, služby kolem bazénů měly být až do západu slunce (informační tabule v celém areálu).
V jeden den se bouřila celá evropská klientela, bez ohledu na situaci začali vylévat do bazénu chemikálie, v bazénu byli ještě lidi (vše je zdokumentováno), druhým dnem přelepili všechny tabule a změnili čas na ukončení v 17:00. Hlavní manažer jen všemu přihlížel. Dokonce odvedli i jednoho anglického příslušníka, jako kdyby byl vězeň (velmi nechutné). Druhý den už tam byla na recepci i policie s vojáky se samopaly!
Jsem přímý svědek tohoto citátu.
„Delegát jen lže a tahá z lidí peníze, po nahlášení na recepci, že chceme připravit balíčky s jídlem (celodenní výlet do Hurgády), mu recepce ihned volala, zda nám jídlo můžou vydat, a on to zakázal a ihned mi byl předán telefon z recepce, co si to dovoluji jít na výlet bez „Eximu“! Neustálé vyhrožování a zastrašování nových lidí na místní služby, které jsou na vysoké úrovní (mimo hotel)“.
Dokonce varoval nově příchozí Čechy, ať si dají na jistou skupinku Čechů pozor (myslel samozřejmě nás), že lžeme a že dohazujeme akce jiným organizacím.
Při koupi tohoto zájezdu jste mě mystifikovali informací o exkluzivitě pro Českou klientelu. Hotel byl plný arabských občanů, zahalených až po hlavu, kteří se v těchto věcech i koupali. Respektuji cizí kulturu, ale všeho moc škodí. Číšníci a všichni ve službách upřednostňovali arabskou klientelu. Drze předbíhali, vše jim bylo hned vydáno, brali nám ručníky z lehátek, v aquaparku se chovali jak zvěř.
Delegátem nám byla vnucená evropská jídelna, samozřejmě s menším sortimentem, než v mezinárodní restauraci. Čínská a rybí restaurace byly zavřené.
V mezinárodní restauraci se roztahovali „ arabáči“ s nechutným apetitem.
Bohužel jsem měl i smůlu, že do vedlejších pokojů mi v průběhu dovolené přistěhovali arabskou klientelu. Do nočních hodin dělali bordel, budili mi děti a nedalo se spát, 2x jsem volal na recepci, až po té byl klid.
Ze zkušenosti při výběru dovolené jsem dbal na to, aby kvalitně klapalo vyžití pro malé děti, abych se nemusel plně střetávat s arabskou kulturou a hlavně abych měl klid a využíval plně všechny výhody programu All inklusive. Dle recenzí to tak vypadalo.
Jenže jsem velmi zklamán a znechucen touto situací, službami a vším kolem.
Jsem prostě strašně nespokojen s celou dovolenou, já si jel s rodinou odpočinout a mezitím jsem neustále řešil nějaké problémy. Služby byly pomalé a katastrofální, ochota byla vidět pouze u lidí, kteří nepracovali přímo na hotelu.
Ještě se mi nestalo, abych reklamoval služby All inklusive a musel jsem se neustále něčeho dožadovat. Dokonce mám i k dispozici fotky, jak se pod hotelovými pokoji zpracovávají zvířata, nebo jak se přímo pracuje.
Momentálně ve mně převládá velký hněv, pro mě to byla nejhorší dovolená v Egyptě, jakou jsem zažil a to jsem byl i v 3 hvězdičkových hotelech, žádám tedy o kompenzaci a kladné vyřešení dané záležitosti.
S pozdravem Mgr. Josef Zbýňovec
nedostatečné a nekvalitní služby All inklusive, nepravdivý inzerát o exkluzivitě české klientely, nevhodné ubytování, nekvalitní služby, nevhodný delegát, který se chtěl za každou cenu obohacovat na české klientele. nedostatečné vyžití, neinformovanost od cestovní kanceláře
žádám finanční kompenzací ve výši 50%, nebo následující slevu 50% na další dovolenou za nedostatečné služby, neinformovanost cestovní kanceláře o programu na hotelu, za psychickou újmu ve styku s arabskou populací, za lživou reklamu o exkluzivitě pro Čechy.
Má-li zájezd vadu a vytkl-li ji spotřebitel bez zbytečného odkladu, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam). Nevytkl-li spotřebitel vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že spotřebitel své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Z popisu stížnosti, kterou jsme od spotřebitelky obdrželi, však vyplývá, že všechny vady byly vytknuty již v místě zájezdu u delegátky cestovní kanceláře.
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může spotřebitel také požadovat úhrady újmy za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud pořadatel reklamaci zájezdu zamítl, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.