Dne 11. 11. 2016 koupě čepice v Prodejně C 405, OC Forum Liberec.
Dne 16. 5. 2018 reklamace: „Po vyprání vrchní materiál zplstnatěl, nošeno 1 zimu a 1. vyprání.“
Dne 19. 5. 2018 zamítnuto: „Jedná se o běžné opotřebení způsobené užíváním, nikoliv o vadu.“
Dne 4. 7. 2018 odvolání proti vyřízení reklamace: podrobný dopis do Brna
Dne 19. 7. 2018 zaslána do Brna čepice na posouzení.
Dne 27. 7. 2018 zamítnutí reklamace jako neoprávněná: „…Dle vyjádření prodávajícího se jedná o běžné opotřebení výrobku, nikoli o vadu. Nutno také podotknout a nelze vyloučit, že čepice nebyla správně vypraná či vysušená (prací prostředek, teplota praní či sušení), na omak působí materiál vysrážený.“
S důvody zamítnutí reklamace zásadně nesouhlasím a zvláště s podsouváním názoru, že jsem čepici nesprávně vyprala a usušila. Na omak nepůsobí materiál jako vysrážený. Čepice vypadá normálně a jen zblízka je vidět na vrchním materiálu jakoby vytahané chloupky. V dopise 19. 7. 2018 jsem podrobně uvedla důvody, proč jsem čepici nenosila a uplynulou zimu jen párkrát a že byla jen jednou praná dle návodu na etiketě. K tomu dodávám, že usušena byla normálně na sušáku. Nosím kvalitní a elegantní věci a umím se o ně dobře starat, aby dlouho vydržely. Pokud by nebyla pravda to co jsem uvedla, neinvestovala bych tolik času, energie a peněz za poštovné. Nemám z celé situace dobrý pocit a nebudu už více v Humanicu nakupovat.
Dámská čepice, číslo artiklu 7-10-74-0151-9, cena 299 Kč
Požaduji vrácení peněz
Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musela by v případě soudního sporu spotřebitelka prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.