Jmenuji se Bich Ngoc Tranová a obracím se na Vás se stížností na leteckou společnost Ryanair, od které jsem zakoupila letenky z Prahy do Malagy a zpět (číslo rezervace LQYUWL, let FR5007).
Dne 2.8 mi byl odepřen nástup na palubu a požadován poplatek z důvodu, že jsem neprovedla check-in online nejpozději dvě hodiny před odletem. Chek-in online byl spuštěn dva dni před odletem a já se jej snažila přes jejich webové stránky provést několikrát den předem a poslední pokus byl dvě hodiny před odletem. Po vyplnění údajů o cestujících mne ale systém nenechal dokončit odbavení a získat palubní lístek. Obrátila jsem se tedy na letištního agenta a ten již po mne vyžadoval poplatek za odbavení (celkem 4950 Kč).
Stížnost jsem posílala zákaznickému oddělení letecké společnosti Ryanair a zároveň se i pokusila dovolat na jejich Head office a další telefonní kontakty nalezené na internetu. Ale nepodařilo se mi nikomu dovolat. Telefonní čísla i emailová adresa této společnost nebyly téměř k nalezení. Od Ryanair jsem poté dostala jen standartní odpověď, že jsem si měla přečíst jejich podmínky a že mi posílali email a zprávu do telefonu, že si mám provést check-in online. Dokonce mi bylo mylně zmíněno, že email s pripominkou obsahoval odkaz na jejich kontakty, které jsem nenašla. Vždy odpovídali jen na první stížnost zadaný online na jejich zákaznické stránce. Když se pak člověk dotazoval dále, tak neodpovídali a ani nebyl dodán potřebný telefonní kontakt.
Nevím, jak je možné, že tato společnost nemá nikde zákaznickou linku, kam se může dovolat, když se něco podobného stane. Obvzlášť když nemají na letišti žádnou asistenční službu. Dokonce ani Menzies Aviation, kteří za ně vybírají poplatky mi nedali žádný kontakt. Opět mne odkázali jen na webové stránky Ryanair.
Kdybych neměla naplánovanou dovolenou s rodinou a neměla zařízené ubytování, tak této letecké společnosti nezaplatím ani korunu a raději si nechám propadnout letenku, protože už jen z principu nechápu, proč bych měla platit někomu za nulovou asistenci, když navíc byl problém v jejich systému.
Stížnost podávám ne z důvodu, že bych doufala, že by mi byly vráceny peníze, ale aby tato společnost už takto nemohla vydělávat na ostatních lidech a protože vím, že jsem udělala vše správně a platila za chyby jiných.
Bich Ngoc Tranová
Let FR5007 (Praha→Malaga), cislo rezervace LQYUWL, dne 2.8.2018 10:35
Vrácení neadekvátního poplatku za vytištění palubního lístku.
Pokud společnost neumožnila spotřebitelce provést on-line check-in, nemůže po spotřebitelce žádat úhradu poplatku. Spotřebitelce doporučujeme, aby u společnosti uplatnila reklamaci a žádala vrácení neoprávněně účtovaného poplatku.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt, doporučujeme spotřebitelce, aby se v případě nevyřešení situace ve smírném řešení sporů, obrátila na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.