Dne 28.8.2018 jsme ve společnosti AUTO-DISKONT s.r.o. (B firma AAA pro starší vozy 10let) zakoupili ojety vůz FORD S-MAX 2.0 TDCi 103KW r.v. 2008 za 150 999,- Během cesty domů jsme přišli na to, že je pravděpodobně spojka po smrti, řekli jsme si dobře to auto má bez mála 200 000 km vyměníme ji. Domu z Prahy jsme to měli cca 250km bydlíme u Šumperku. Domu jsem dojel bez problému až na zmiňovanou spojku. Druhý den ráno tedy nějakých 12 hodin po zakoupení vozu a ujetých 250km, vůz nešel nastartovat až na asi 10 pokus, s tím že se objevila kontrolka závady motoru, a aby nechybělo něchladila klimatizace, ihned jsme tedy vyrazili do servisu abychom pomocí diagnostiky zjistili o co se jedná, k našemu nechtěnému úžasu na technika vyskočili 4 závady a to, porucha turbodmychadla, porucha AGR ventilu, porucha alternátoru a porucha na klimatizaci. Po nacenění v servise oprava za 70 000,- Auto jsme tedy vzali a odvezli do nejbližších A-ček. (Olomouc) Po tříhodinovém hledání řešení byla sepsána reklamace. Na výše zmíněné.
Skryté závady
Odstoupení od smlouvy, vrácení peněz
Výměna vozidla
Oprava závad
Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k síle výše uvedené zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Argumentuje-li autobazar tím, že spotřebitel před koupí o vadě věděl, musí spotřebitel na základě smlouvy prokázat, že ve smlouvě uvedená vada zmíněna není a že prodejce jinak neprokázal, že spotřebitel o vadě věděl. Pokud autobazar reklamaci zamítne jako neoprávněnou a toto jeho rozhodnutí je konečné, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou kupní smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.
Vážený pane Hamane,
prosím o doplnění SPZ vozu, který jste zakoupil, abych mohla celou věc prověřit.
Děkuji, Jitka Míková, Auto Diskont
nakonec se povedlo automobil vrátit, nikoli však díky uznané reklamaci ze strany prodávajícího, ale díky naší paní právničce, která našla několik závažných chyb v kupní smlouvě. O niž byla vyrozuměna strana prodávajícího, který reagoval tím, že nabídl smlouvu o narovnání (vracení vozidla a peněz) nebo jeho výměnu za jiné. Vozidlo jsme tedy vrátili, peníze byli do koruny vyplaceny zpět... A o firmách Auto-Diskont a AAA Auto již nechci do smrti slyšet. Pokud mohu doporučit, buďte maximálně obezřetní při jednání s těmito odborníky, neříkám že vždy, ale častokráte nejednají s tím nejlepším úmyslem.
Děkujeme spotřebiteli za vyjádření a na jeho základě stížnost uzavíráme.