KOBOZ SERVICE s.r.o.

03.09.2018, před 6 lety

Tomáš Vít

Dne 11.6.2018 jsem zakoupil na eshopu holime.cz elektrický strojek na
vlasy Braun Face&Head MGK3020 víceúcelový zastrihovac za 695,-kc. Po
obdržení zboží jsem zjistil že produkt nevyhovuje, podle popisu a fotek
jsem ocekával neco jiného. Strojek byl pouze vybalen z krabice, krabice
nebyla žádným zpusobem zapecetená, zboží jsem tedy zabalil zpet, a v
zákonné lhute odeslal zpět na adresu obchodu(přičemž s tímto jsem
mel další náklad ve výši 130,- poštovného). Následně mě obchod
informoval o zamítnutí reklamace, z duvodu že se jedná o hygienické
zboží, a strojek byl vybalen. Znovu zdůrazňuji, že strojek byl zabalen v
obyčejné nijak nezapecetené krabici, jako každá jiná bežná elektronika.
S tohoto duvodu je argument o hygienickém zboží naprosto nesmyslný.
Po porade s vaší linkou, jsem reagoval a argumentoval
paragrafy podle vašich rad. Následne eshop prišel s tím, že strojek mel být údajne již použit(znovu zduraznuji, že mnou rozhodně NEBYL použit), a vracéní penez je možné po odectení poplatku 250,- bez DPH, za hygienciké vycištení a
prebalení produktu. Toto je pro me naprosto neprijatelné, a podle me
protiprávní. Z recenzí na internetu nejsem jediný, co reší s tímto
eshopem takovýto problém. Recenzí takrka stejného charakteru jsou
desítky. Prosím vás tedy o pomoc pri rešení této záležitosti. V príloze
zasílám screenshoty emailové komunikace. dekuji

Braun Face&Head MGK3020 víceúcelový zastřihovač

Vrácení 695,-kč

24.9.2018 10:34, před 6 lety

Ustanovení § 1837 písm. g) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „občanský zákoník“), definuje tuto konkrétní výjimku z práva na odstoupení od smlouvy tak, že jde o "zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit". Pro vyloučení zastřihovače z možnosti odstoupení do 14 dnů nestačí splnění jedné z podmínek, tj. nevhodné vracet z hygienických důvodů, ale musí být současně zboží zabaleno v pevném, utěsněném obalu, který je chrání před znehodnocením a ze kterého ho spotřebitel vyndal.

Právo odstoupit od kupní smlouvy uzavřené přes internet by tedy spotřebiteli náleželo, pokud by šlo o pouhou papírovou krabici a plastový předek by pevně neutěsňoval zboží k papírové části krabice, do které by se nedalo dostat jinak než roztržením krabice.

Pokud by však došlo k vyzkoušení zastřihovače vlasů, který nebyl v hygienickém obalu, k účelu, ke kterému má sloužit, sice by mohl spotřebitel odstoupit, ale prodejce by byl oprávněn požadovat částku odpovídající snížení hodnoty věci.

Pokud prodávající sníží částku, jenž vrací spotřebiteli, měl by také řádně zdůvodnit, proč tak učinil a měl by prokázat, že mu vznikly náklady, aby uvedl zboží do původního stavu. Jestliže tedy k takovému snížení vrácené částky dojde, měl by prodávající prokázat, na základě čeho se tak stalo, a to např. doložením fotodokumentace. Ke znění obchodních podmínek, které se odchyluje od ustanovení zákona stanovených k ochraně spotřebitele, se nepřihlíží.

2.11.2018 13:42, před 6 lety