přes stránku pepa.cz jsme koupili u společnosti Zájezdové centrum, 4 denní poznávací zájezd do Itálie v termínu od 30.8. do 2.9.2018 za cenu 4980 Kč
K zájezdu bylo nutné uhradit výlety a vstupné v ceně 4820 kč (pro dvě osoby)
V den odjezdu z Prahy od Kongresového centra se nám při nájezdu na dálnici otevřel zavazadlový prostor a několik zavazadel vyletělo na dálniční nájezd. Autobus ihned zastavil kufry se posbíraly a všichni cestující oznámili řidiči, ať ihned někde zastaví, že v takovém autobuse odmítáme pokračovat. Autobus byl i ve špatném stavu, nefunkční sklápění sedadel, vysklené okno, nefunkční bezp. pás. a druhý zavazadlový prostor zalepený lepící páskou.
Ihned po zastavení kontaktoval přítomný průvodce paní Šárku Marákovou ze Zájezdového centra, se kterou celou věc řešil.
Požadovali jsme nový autobus, nebylo nám vyhověno, že prý jsou všechny obsazené. Takže po dohodě všech cestujících jsme se rozhodli než pokračovat v takovém autobuse, tak raději zájezd zrušíme a budeme požadovat vrácení všech nákladů.
Vrácení peněz za úhradu výletů a vstupného
Pokud nebyla služba poskytnuta, může spotřebitel žádat vrácení peněžních prostředků, které za službu zaplatil.
Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Měl-li zájezd vadu a vytkl-li ji spotřebitel bez zbytečného odkladu, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam).
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může zákazník také požadovat náhradu újmy za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud by společnost uplatněnou reklamaci zamítla, je možné spor řešit soudně podáním žaloby. U soudu bude třeba předložit dostatečné množství důkazů k prokázání vadného poskytnutí zaplacených služeb. Ještě před podáním žaloby se zasílá předžalobní výzva, v níž naposledy cestovní kancelář spotřebitel vyzve, aby reklamaci dobrovolně uznala. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.
Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má také možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).