byl jsem reklamovat zakoupené zboží dne 31.8.2018 u společnosti czc , které bylo zakoupeno 10.4.2018 šlo o grafickou kartu, název zboží: ASUS GeForce GTX 1080 ROG STRIX-GTX1080 v hodnotě 18499 kc, na prodejně mě dali reklamační protokol, kde neuvedli způsob vyřízení reklamace, ani se mě na něj nedotázali, jen řekli, že to pošlou technikovy a nejspíš to opravý, že je to prý na jeho posouzení.
Pokud jsem to dobře pochopil tak podle tohoto ustanovení v reklamačním řádu mě znevýhodňují a postupují nezákonně :
Článek 4
Vyřízení reklamace
Prodávající je povinen o reklamaci rozhodnout ihned, ve složitějších případech do tří pracovních dnů. Do této lhůty se nezapočítává doba potřebná k odbornému posouzení vady. Prodávající je povinen vydat kupujícímu písemné potvrzení, ve kterém uvede datum a místo uplatnění reklamace, charakteristiku vytýkané vady, kupujícím požadovaný způsob vyřízení reklamace a způsob jakým bude kupující informován o jejím vyřízení. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající s kupujícím nedohodne na delší lhůtě.
Z tohoto důvodu se na Vás obracím, jak bych měl postupovat, protože se domnívám, že tímto jednáním porušují reklamační řád a znevýhodňují mě jako kupujícího si vybrat jednu z možností způsobu vyřízení reklamace.
Zoran Planinčič
ASUS GeForce GTX 1080 ROG STRIX-GTX1080-A8G-GAMING, 8GB GDDR5X, Serial NO.: J1YVCM125975
V případě uznání reklamace, která měla proběhnout nejpozději do 3 dnů podle reklamačního řádu, je na místě, abych si vybral možnost odstoupit od smlouvy, ovšem mě nebyly žádné možnosti poskytnuty, nemám ani žádnou z možností uvedenou v reklamačním protokolu, kde by podle reklamačního řádu neměla chybět.
Kupující při uplatnění reklamace má právo do reklamačního protokolu uvést, jakým způsobem chce, aby byla jeho reklamace vyřízena, konečný způsob vyřízení je však dán na uvážení prodávajícího. Prodávající se vždy musí řídit zákonem a může přihlédnout ke způsobu zvolenému kupujícím. Kupující má ze zákona nárok na bezvadné zboží, nemá však již nárok bez dalšího určovat, jakým způsobem má být toto jeho právo uspokojeno.
Nároky z vadného plnění jsou upraveny v § 2169 občanského zákoníku. Zde je jistá hierarchie. Primárně má spotřebitel právo na bezplatné odstranění vady. Dále, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, právo na dodání nové věci bez vad. Není-li možný žádný z předchozích postupů, mohl by kupující od smlouvy odstoupit. Neuplatní-li žádný z předchozích způsobů, může požadovat přiměřenou slevu.
Neplní-li prodejce své povinnosti při uplatňování a vyřizování reklamací (řádné vystavení reklamačního protokolu, lhůty pro vyřízení reklamace) doporučujeme spotřebiteli obrátit se na orgán dozoru.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.