OnlineCesty.cz s.r.o.

#26390Zrušený zájezd a nevrácené peníze

1 měsíc 1 den

18.09.2018, před 6 lety

Andrea Honová

Dne 16.5.2018 jsem objednala u slevového portálu Cenynadne.sk dva vouchery v hodnotě 1.998,- Kč na zájezd do Krakowa a solných dolů ve Wieliczce. Následující den jsem převedla peníze na účet portálu a byly mi poslány dva vouchery na tento zájezd s pokyny a údaji na společnost OnlineCesty.cz, kde si mám zájezd za rezervovat. Rezervaci jsem provedla a uvedla údaje o cestujících. Společnost OnlineCesty.cz (pan Petr Superata) mi rezervaci potvrdila a sdělila, že pět dní před odjezdem (25.8.2018) mi budou sděleny pokyny k odjezdu. Pět dní před odjezdem se mi nikdo neozval, tak jsem společnost znovu kontaktovala, aby mi pokyny sdělila, načež mi bylo odepsáno, že se zájezd z technických důvodů ruší, a o vrácení peněz se mám obrátit na slevový portál Cenynadne.sk. Slevový portál Cenynadne.sk mi sdělil, že všechny peníze byly panu Superatovi ze společnosti Onlinecesty.cz vyplaceny, a že se mám obrátit na něj. Telefonní číslo uvedené v mailové korespondenci s panem Superatou od konce srpna není dostupné, následně byly zrušeny i jeho webové stránky. Dostihla jsem ho pouze jednou na telefonním čísle uvedeném na portálu Cenynadne.sk u prodeje voucherů na objednávaný zájezd, kdy mi pan Superata sdělil, že je společnost v úpadku, a že se se mnou domluví na vrácení peněz formou splátkového kalendáře. Od té doby se neozval, telefony nezvedá.

Zájezd do Krakowa a solných dolů Wieliczka

Požaduji vrácení peněžní částky v hodnotě 1.998,- Kč.

19.9.2018 07:55, před 6 lety

Byla-li zrušena kupní smlouva a spotřebitelka již plnila, má společnost povinnost spotřebitelce vrátit uhrazenou částku. Pokud takto nepostupuje, drží majetkový prospěch bez právního důvodu (právní důvod dohodou o zániku smlouvy odpadl). Jednalo by se tak o bezdůvodné obohacení. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému.

V takovém případě doporučujeme společnost vyzvat k vydání bezdůvodného obohacení. Výzvu je vhodné z důvodu prokazatelnosti pro případ soudního sporu zaslat doporučeně za využití poskytovatele poštovních služeb (ponechat si dodejku a kopii výzvy) na adresu společnosti. Má se za to, že zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla druhé straně třetí pracovní den po odeslání. Ve výzvě je vhodné shrnout podstatné body související se sporem a stanovit lhůtu, do kdy má možnost společnost vrátit peněžní prostředky (např. 7 dnů).

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka rovněž možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

19.10.2018 17:39, před 6 lety