SPORT & MÓDA, s.r.o.

#26503Neuznana reklamace - nevysvetleny duvod "způsobena neobvyklym způsobem pouzivani"

1 měsíc 28 dnů 7 hodin

22.09.2018, před 6 lety

Lenka Kerumová

11.3.2017 jsem si pres e-shop objednala VFF Entrada. Dne 25.9.2017 jsem reklamovala odtrzeni vrchniho textilniho materialu od vibramove podrazky v miste tesne nad podrazkou.
Reklamace byla vracena s popisem reklamovaneho paru. Vyjadreni k reklamaci: "uvedene opotrebeni je způsobeno neobvyklym zpusobem uzivani.[...] Jedna se o opotrebeni materialu uzivanim, nejde o nasledky materialovych ci vyrobnich vad. Ze stavu obuvi lze usuzovat, ze se jedna o nasledek nevhodneho uzivani. Zaruka se nevztahuje na vady způsobene opotrebeni obuvi jejim uzivanim, nebo nespravnym uzivanim."
Reklamaci jsem pri prebrani obratem vratila s zadosti o vysvetleni, co presne je "neobvykly zpusob uzivani", protoze boty jsem uzivala presne dle doporuceni, tj. volny cas.
Vyjadreni k tomuto bylo vraceno 31.10.2017 s poucenim, ze vyrobky se staly etalonem v tomto segmentu atd. atp. a ze "o moznych pricinach vzniku problemu nehodlam spekulovat". Pavel Kunst, Sport&Moda.
Entrady jsou zname tim, ze se vrchni material v miste lepeni u vibramove podrazky trha. Viz napr. vyjadreni zakazniku italskeho i americkeho VFF webu (napr. http://us.vibram.com/shop/fivefingers/women/casual/entrada/W03.html,). Mne se to stalo u kazdeho ze tri paru, ktere jsem si koupila, na tom samem miste - u paty, u jednoho po 26 mesicich uzivani, u tohoto po 6, u tretiho po 18.
Prosim o radu, co presne je "nevhodne uzivani" a tudiz urcit, zda je reklamace uznatelna, ci nikoli.
Lenka Kerumova

Entrada 13W0301

Prosim o vyjadreni, co presne je "nevhodne uzivani" a tudiz urcit, zda je reklamace uznatelna, ci nikoli.
Vzhledem k tomu, ze k trhani dochazi i u jinych uzivatelu nez u mne, prosim o vraceni penez. Za vracene penize si koupim jine VFF botky.

21.10.2018 15:39, před 6 lety

Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitelku o vlastnostech prodávaných výrobků, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu v českém jazyce a aby byly srozumitelné.

Dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Za porušení informační povinnosti hrozí prodávajícímu pokuta za přestupek a to až do výše 1 000 000,- Kč. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že prodávající porušil některou ze svých povinností, má možnost podat podnět České obchodní inspekci.

Pokud prodávající spotřebitelku o způsobu použití věci řádně neinformoval, je odpovědný za poškození, které vzniklo v důsledku nesprávného použití věci. Dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 33 Cdo 3620/2008 se za vadu na věci považuje také poškození, ke kterému došlo v souvislosti s nesplněním informační povinnosti ze strany prodávajícího dle § 9 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele.

Bylo-li rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitelka se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitelka právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože její reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitelka právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

19.11.2018 23:20, před 6 lety