jedná se o problém nevráceného přeplatku za stavební práce. (stavbu domu)
V září 2017 jsem poptával postavení dřevostavby a dostal jsem nabídku přes epoptavku.cz od pana Škody. Jelikož se mi nabídka líbila a nenašel jsem žádné záporné recenze ani jiná negativa, dohodli jsme se, že zhotový dřevostavbu na klíč právě on.
V říjnu 2017 jsme podepsali smlouvu o dílo a začalo se stavět. Systém byl dohodnutý tak, že tak jak bude stavba postupně realizována, bude mi to postupně fakturovat. Vše se bližilo do zdárného konce a probíhalo v ráci možností dobře. Jelikož jsme měl některé specifické požadavky, některý materiál jako například sanitární zařízení,interiérové dveře a podlahovou krytinu jsem si dodal sám, což bylo předem dohodnuto.
Při dokončování stavby pan Škoda nebyl schopen dodělat finální omítku, a tak jsme se dohodli, že najmu jinou firmu.
Při dokončení a předání revizí jsme udělali konečné vyúčtování a zjistili že jelikož jsem si zajistil (koupil) některý materiál a zaplatil jiné firmě dodělání fasády, vzniknul vůči mé osobě přeplatek ve výši 42.732,-Kč.
Tuto částku jsme uvedli do předávacího protokolu spolu s termínem splatnosti do 30.05.2018.
Peníze však nedoraziliy a začalo urgování jak pana Škody, tak i paní Škodové, která měla na starosti fakturace.
Vždy přislíbili, že peníze pošlou, ale momentálně nemohou. Po nespočtech urgencí z mojí strany, dne 20.08.2018 přišlo na účet částka ve výši 5.000,-kč. Pri další urgenci mi bylo sděleno, že peníze nemají, neboť jim exekutor obstavil majetek i účet. Toť asi vše.
Vždy jsem byl ochotný se domluvit na jakých koliv splátkách, ale bohužel každou dohodu porušili. Ke konci už bylo těžké je i sehnat a donutit ke komunikaci.
Získá-li někdo na úkor jiné osoby majetkový prospěch bez právního důvodu nebo na základě právního důvodu, který ale odpadl, jedná se o bezdůvodné obohacení. V takovém případě má ten, kdo se bezdůvodně obohatil, povinnost vydat poškozenému to, oč se obohatil. Podnikatel má povinnost plnit bezprostředně po výzvě. Pokud tento závazek nesplní řádně a včas, ocitá se v prodlení a spotřebitel má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení. Více informací ohledně výzvy k vydání bezdůvodného obohacení je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3510/vyzva-k-vydani-bezduvodneho-obohaceni.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel rovněž možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.