Dne 26.8.2018 jsem v aaa koupil ojetý vůz za necelých třista tisíc. Na druhý den se na palubní desce objevila zpráva "stop vehicule/check parking bráně" spolu s pronikavým alarmem. V autorizovaném servisu diagnostikovali vadnou řídící jednotku brzd, oprava byla odhadnuta na 14.000,-. Dále mi v servisu řekli, že zpráva se dá smazat, ale objeví se za nějaký čas znovu. Navíc mi za funkčnost brzd (nejen parkovací) neručí. Uplatnil jsem reklamaci u aaa. Reklamace byla zamítnuta s odůvodněním, že jsem byl se stavem vozu seznámen. Ani slovně, ani ve smlouvě či předávacím protokolu nebylo o vadných brzdách či jakékoliv vadné řídící jednotce zmínka. Aaa mi nabídli jen smlouvu o narovnání ve výši 4.000,-. Toto narovnání nepovažuji za adekvátní škodě, která mi byla skrytou vadou způsobena. Obrátil jsem se proto na ombudsmana společnosti aaa. Ten oznámil, že na výsledku reklamace trvá a že jen prodlužuje nabídku 4.000,- kompenzace o týden.
Řídící jednotka brzd u ojetého auta
Odstranění skryté vady: proplacení opravy řídící jednotky brzd.
Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k síle výše uvedené zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Doporučujeme vyzvat autobazar k podání odůvodnění, proč reklamaci neuznal. Bude-li autobazar argumentovat, že spotřebitel před koupí o vadě věděl, musí spotřebitel na základě smlouvy prokázat, že ve smlouvě uvedená vada zmíněna není a že prodejce neprokázal, že spotřebitel o vadě věděl. Bude-li argumentovat tím, že vada vznikla běžným opotřebením, pak lze požadovat prokázání této skutečnosti. Pokud má autobazar takové vyjádření ze servisu, může spotřebitel toto vyjádření servisu rozporovat vyjádřením znalce. Jak k vadě došlo by v případě sporu musel prokázat soudní znalec, je vhodné uschovávat si maximum podkladů pro případné dokazování předchozího stavu vozidla. Jejich seznam je k dohledání na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel také právo na proplacení nákladů, které musel v souvislosti s uplatněním reklamace vynaložit (tedy včetně proplacení znaleckého posudku).
Pokud bude trvat autobazar na zamítnutí reklamace, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.
Vážený pane Částku,
mám informaci, že se kolegové Vaší reklamací znovu zabývali. Reklamace byla tedy znovu posouzena a já věřím, že jste o novém výsledku byl kolegy již informován. Dejte pak prosím vědět, jak jste byl spokojený.
Děkuji, Jitka Míková, AAA AUTO
Od obdržení vyjádření ombudsmana a následně založení stížnosti na webu vasestiznosti.cz nebyla reklamace už nikým znovu posuzována.
Zřejmě Vás kolegové ještě nestihli vyrozumět (jde o nové rozhodnutí z minulého týdne) - prosím vyčkejte, budou Vás kontaktovat s nabídkou. S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO
Včera jsem telefonicky zaurgoval vyjádření AAA a řekli mi, že zvyšují nabídku na vyrování na 7.000 Kč, tedy jen polovina z celkové způsobené škody. To nepovažuji za dostatečné pro krytí utrpěné újmy, natož za přijetí odpovědnosti či jako omluvu.
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vyjádření spotřebitele reagovat.
společnost trvá na novém výsledku reklamace. Z naší strany již není nic dalšího k doplnění.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO