Objednal jsem si kryt na mobilní telefon Samsung S7, ale obdržel jsem kryt na jiný typ telefonu Samsung J8. Na uvedeném telefonním čísle odesílatele se ozvalo sdělení, že mám svůj požadavek nahrát na záznamník, že operátor se zpětně ozve, avšak nestalo se tak a není možné se jiným způsobem s dodavatelem spojit.
Požaduji od od dodavatele výměnu zboží, které by odpovídalo typu mobilního telefonu Samsung S7 nebo navrácení peněz, pokud takový výrobek není k dispozici.
Pokud bylo dodáno jiné zboží, jedná se o vadu. Má-li věc vady, může spotřebitel v daném případě požadovat dodání nové věci. Není-li to možné, má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel žádat přiměřenou slevu.
Vzhledem k tomu, že smlouva byla uzavřena za pomoci prostředku umožňujícího komunikaci na dálku, může spotřebitel taktéž využít práva odstoupit od smlouvy bez udání důvodu ve lhůtě 14 dní od převzetí věci. Pokud spotřebitel odstupuje od smlouvy, je povinen o tom informovat prodávajícího (v případě soudního sporu by musel spotřebitel prokázat, že od smlouvy odstoupil) a vrátit prodávajícímu zboží. Prodávající je povinen vrátit spotřebiteli peněžní prostředky nejpozději do 14 dnů ode dne, kdy bylo od smlouvy odstoupeno. Prodávající nemusí vracet peněžní prostředky dříve, než mu spotřebitel prokáže, že mu zboží odeslal. Nevrátil-li prodávající peněžní prostředky ve výše uvedené lhůtě, může spotřebitel požadovat také zákonný úrok z prodlení.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt z Rumunska, doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.
Společnost nám zaslala ke stížnosti následující vyjádření:
"Zákazník zadal objednávku CZASU5194 26.9.2018 na dva produkty: Tvrzené sklo pro Samsung Galaxy S8 PLUS v zlatej farbe a zrcadlový flip obal pro Samsung Galaxy J7 (2017) v zlatej farbe. Následne nám poslal email, že si praje objednávku zrušiť, pretože objednal produkty na nesprávny typ telefónu, na čo sme mu 27.9.2018 odpovedali, že to berieme na vedomie a objednávku sme zrušili.
27.9.2018 pán Kouba zadal novú objednávku CZASU5223 s dvoma produktmi: Tvrzené sklo pro Samsung Galaxy S8 PLUS a zrcadlový flip obal pro Samsung Galaxy S7 v zlatej farbe.
Pri zrušení však nastala chyba, keďže bola prvá zásielka v deň zrušenia už odoslaná GLS dopravcovi, nevrátila sa nám hneď späť, kuriér sa ju pokúsil doručiť. Táto objednávka bola doručená 3.10.2018, objednávku zákazník prebral v domnienke, že je to objednávka č.2 (CZASU5223), zaplatil dobierku a pri otvorení zistil, že je to objednávka č.1 CZASU5194, na druhý deň doručenie objednávky č.2 odmietol. Dňa 4.10.2018 nás pán Kouba informoval o danej situácii cez email. My sme sa mu 10.10.2018 ospravedlnili za dlhé čakanie na odpoveď aj momentálnu situáciu a navrhli sme mu výmenu produktov. Potrebovali sme vedieť, či môžme poslať 12.10.2018 kuriéra, aby nevyhovujúce produkty vyzdvihol, a my by sme zároveň pánovi Koubovi poslali obaly, o ktoré žiadal na výmenu. Dňa 16.10.2018 nám pán Kouba odpísal, že si až teraz všimol náš email, a že jeho záujem o výmenu stále trvá. Dňa 1.11.2018 sme zákazníka kontaktovali telefonicky, aby sme túto reklamáciu doriešili, no pán Kouba bol v tom čase zaneprázdnený a tak sme mu opäť zanechali email, kde sme sa chceli dohodnúť na dni vyzdvihnutia nevyhovujúcich produktov, a taktiež o zaslanie náhrady v podobe tvrdeného skla a krytu. Do dnes sme na email nedostali odpoveď. Dňa 8.11.2018 sme zákazníka kontaktovali telefonicky opäť - bez odpovedi. Náhradu vždy posielame až po vyzdvihnutí nevyhovujúcich produktov kuriérom. Produkty potom samozrejme nie je problém vymeniť, alebo vrátiť za ne peniaze. Je to bežný postup v našej spoločnosti a vždy sa snažíme každú reklamáciu doriešiť tak aby boli naši zákazníci spokojní."
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl na vyjádření společnosti reagovat a případně navrhnout čas k předání zboží.