Nebyla mi uznána možnost výběru způsobu vyřízení reklamace. Zboží jsem reklamoval v prvních 6 měsících. Na patách bot se začala odlupovat podrážka. Nejedná se tedy o banální, nebo lehce odstranitelnou závadu. Na způsob výběru reklamace jsem měl tedy právo a rozhodně jsem nechtěl, aby byly boty opravovány. I přesto byly boty pouze opraveny a to dost neodborným způsobem. Podrážka byla pouze přetřena nějakou barvou nebo lepidlem. Tato oprava ve skutečnosti vůbec nic neopravuje. Navíc je také nesteticky provedená. Ani při druhé reklamaci mi nárok na vrácení peněz (nebo výměnu zboží) nebyl uznán. Dostalo se mi pouze vyjádření, že "Závada byla řádně a kvalifikovaně odstraněna" a z tohoto důvodu nelze uznat reklamaci jako oprávněnou.
Boty vzor 4120-301-820 navy velikost 43. Značka Mustang (modré)
Vrácení peněz za zboží
V případě nesplněné jakosti při převzetí má spotřebitel právo na výměnu zboží, není-li tento požadavek nepřiměřený. Například pokud je možné věc jednoduše opravit nebo vyměnit nějakou její součást bez zbytečného odkladu, budou mít tyto způsoby vyřízení reklamace přednost. Odstoupit od smlouvy je možné v případě, že není možná výměna zboží. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu podle § 2169 odst. 3 občanského zákoníku. Nároky z vadného plnění jsou v zákoně hierarchicky uspořádány.
Prodávající je povinen provést záruční opravu s veškerou odbornou péčí takovým způsobem, aby vada byla řádně a beze zbytku odstraněna a prodaná věc nebyla v důsledku výskytu vady ani opravy jinak znehodnocena. Povinností prodejce je provést záruční opravu takovým způsobem, aby neutrpěly ani estetické vlastnosti výrobku. Jinými slovy, výrobek by měl po záruční opravě fungovat i vypadat tak, jako by se na něm nikdy žádná vada nevyskytla.
Ihned po převzetí zboží z reklamace je třeba veškeré nedostatky provedené opravy prodejci vytknout. Pokud nezjedná nápravu ani během zbylého času do konce zákonné 30denní lhůty k vyřízení reklamace, může spotřebitel od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení kupní ceny.
Jiná je situace, kdy prodávající vadu sice odstraní, ale podaří se mu poškodit zboží jiným způsobem. Reklamaci bude v takovém případě nutné považovat za včasně vyřízenou, to však nebrání uplatnit spotřebiteli nárok na náhradu vzniklé škody.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Pokud podnikatel neposkytne České obchodní inspekci součinnost, má tento úřad možnost udělit podnikateli pokutu za přestupek. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz