Dne 16. 3. 2018 jsem zakoupila mobilní telefon Huawei P9Lite 2017, bohužel již dne 18. 3. 2018 došlo při manipulaci s mobilem k poškození vrchního skla displeje. S rozsvíceným LCD displejem není poškození ani znát a jedná se opravu o drobnou trhlinu krycího skla bez ovlivnění funkce MT. Dne 12. 9. jsem MT dala na nabíječku, bohužel nabití nebylo úspěšné ani na jiné nabíječce, takže došlo k vybití telefonu a ten již nelze zapnou. Objednala jsem (bohužel) u společnosti Alza nový MT a po jeho doručení a instalaci se rozhodla tento reklamovat (17.9) a ponechat si jej jako záložní. Na prodejně Alza mě prodavač ubezpečil, že reklamace nebude řešena z důvodu poškození LCD dispeje, i když on není odborník, který by byl schopný určit, zda je reklamovaná závada související s poškozením. Směle jsem tedy předala telefon na reklamaci s tím, že rozhodně nereklamuji dispej MT, který je v pořádku, ale potřebuji vyřešit nefunkční nabíjení. K mému údivu opravdu nikdo závadu neřešil a vyjádření přišlo: "Dle postupů a zásad výrobce je záruční oprava zamítnuta z důvodu mechanického poškození - prasklý LCD... oprava je možná pouze nezáručně výměnou LCD modulu za cenu 2 500,- Kč s DPH, pokud nebude zjištěno další poškození a poté lze ostatní závady vyřešit záručně výměnou systémové desky.
Zásadně nesouhlasím s nutností odstranění nesouvisející závady LCD displeje, kdy až následně řeší skutečnou závadu - nefunkční systémovou desku.
Zároveň prosím o informaci, pokud je toto ze strany společnosti Alza myšleno vážně, tedy že závady odmítají řešit, zda v případě vyhotovení znaleckého posudku prokazujícího nesouvisející závadu musí společnost uhradit náklady za tento ZP, případně zda je o takovém kroku mám nějak formálně informovat? Děkuji.
Mobilní telefon Huawei P9 Lite (2017), 867004034904817
Oprava nefunkčního nabíjení bez nutnosti výměny funkčního, pouze esteticky poškozeného, displeje.
Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel by v případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.