Dobrý den, 13.10. jsem si objednala na skvelesaty.cz šaty Numoco.
I s dopravou jsem to měla za 588 Kč s tím, že jsem to platila převodem z účtu, takže předem. Protože jsem si již jednou od nich šaty objednávala a nákup proběhl bez problému, neměla jsem žádné obavy.
19.10. mi přišel e-mail ve znění: Vážený zákazníku,Vaše objednávka byla předána na balení.To znamená, že dnes bude odeslána. Objednané zboží přijde včas.
Ovšem dnes je 25.10. a stále se nic neděje, šaty mají dorazit přes zásilkovnu, ale bohužel mi SMS, že balík převzali, nedorazila.
Na jejich uvedený e-mail jsem psala, ovšem nikdo mi neodpověděl a telefon je nedostupný. Proto prosím o radu, jak v tomto případě postupovat, když nemám zakoupené zboží ani peníze.
35-1 Šaty Numoco modrě Výprodej, velikost S
V nejlepším případě, aby šaty odeslali, pokud to není možné, tak vrácení peněz na účet.
Prodávající má povinnost dodat zboží. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení. Pokud doba dodání nebyla sjednána, může spotřebitelka požadovat dodání zboží ihned. Prodávající je poté povinen splnit bez zbytečného odkladu, nejpozději by mělo být plněno do 30 dní. Jestliže zboží nedodá, upozorní spotřebitelka prodávajícího, že nedodal zboží včas a poskytne prodávajícímu přiměřenou lhůtu k dodání zboží (lze poskytnout i mlčky).
Pokud prodávající nedodá zboží ani ve lhůtě poskytnuté spotřebitelkou, má spotřebitelka nárok na odstoupení od smlouvy dle § 1978 občanského zákoníku a na vrácení zaplacené peněžní částky. Oznámí-li spotřebitelka prodávajícímu, že mu určuje dodatečnou lhůtu k plnění a že mu ji již neprodlouží, platí, že marným uplynutím této lhůty od smlouvy odstoupila.
Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění. Spotřebitelce tedy odstoupením od smlouvy vzniká nárok na vrácení zaplacené částky.
Nereaguje-li prodávající na e-maily, je vhodné zvolit komunikaci v písemné formě (doručeně, nejlépe s dodejkou). V případě, že prodávající nevrátí spotřebitelce peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, je možné prodávajícího vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zároveň spotřebitelka může žádat zákonný úrok z prodlení.
Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitelka má také možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář www.adr.coi.cz