3.10.2018 se mi rozbil telefon. Zničehonic se vypnul, nereagoval na dotek,ani na napájení. Po více než hodině mi pomohl vynucený restart, po kterém se ale telefon začal chovat divně - všechny aplikace hlásily pád a nedaly se vůbec rozkliknout. Wi-Fi a AppleID mi hlásili špatné heslo (i když jsem opakovaně zadávala ověřené správné heslo), vypadával signál až se postupně celý telefon odhlásil ze sítě. S telefonem jsem jsem okamžitě šla na prodejnu iStyle, kde jsem sepsala s prodavačem protokol a telefon byl následně odeslán na diagnózu a opravu.
7.10.2018 byl telefon přijat k opravě a 11.10.2018 mi přišla zpráva od technika, že se při diagnóze projevil jen jediný problém - kolísání signálu. Myslím, že je pochopitelné, že mě taková zpráva vůbec nepotěšila, jelikož na prodejnu jsem přinesla absolutně nefunkční telefon, který rozhodně neměl jen problém se signálem. Tato slova jsem přesně psala do servisu, a jejich odpověď zněla, cituji: "technikovi se projevila sice jen jedna závada, nicméně oprava je provedena výměnou celého zařízení za bezvadný kus. Vzhledem k tomu, že je výměna celého zařízení, takže budete mít i nové sériové číslo, tak v zařízení nebude žádná závada. Ani ty, které diagnostika neodhalila, ale vy jste je pociťovala. Takže se nemusíte bát, že by se zařízení neopravilo."
16.10.2018 jsem si byla vyzvednout údajně nový telefon na prodejně. Telefon při používání vykazoval stejné chyby jako ten starý (př.: při LivePhoto zamrzl fotoaparát a zobrazovala se jen černá obrazovka).
31.10.2018 tedy po dvou týdnech a jednom dni od vyzvednutí na prodejně telefon udělal úplně to stejné co ten předchozí - zničehonic se vypnul, nereagoval na nic a nefungoval ani nucený restart.
1.11.2018 jsem tedy šla opět na prodejnu opět nahlásit nefunkční telefon, který byl opět odeslán do servisu a já jsem tím pádem opět bez telefonu.
Z celé této situace jsem velice nespokojená. Nerozumím tomu, proč údajně nový telefon vykazuje po dvou týdnech stejnou chybu jako ten předešlý. Opravdu mě nebaví každé dva týdny běhat na prodejnu kvůli nefukčnímu telefonu. Mimo jiné mě na celé situaci dost zaráží skutečnost, že na údajně nový kus jsem nedostala novou záruku.
Na závěr bych ráda dodala, že oba telefony byly v perfektním stavu (bez oděrek, deformací, poškrábání) a mám ještě stále aktivní původní záruku.
zařízení: iPhone 6s, sériové číslo: FVMXF05NGRYD, zakázka č.CZ-1872353
Ocenila bych, kdyby mi přišlo už opravdu fungující zařízení, které nebude fungovat jen dva týdny. Pokud není v silách servisu a jeho techniků opravit můj telefon, požaduji vrácení peněz, abych si mohla koupit konečně funkční a OPRAVDU nový telefon.
Za vyřízení reklamace je odpovědný vždy prodávající, nikoli osoba, která byla k opravě určena (např. servisní středisko). Se svými nároky je proto nutné obracet se na prodávajícího, se kterým byla uzavřena kupní smlouva.
Pokud bylo zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Uplynulo-li však od převzetí zboží více než 6 měsíců, musel by v případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.