přes společnost Aladin Shop jsem si zakoupil vodní dýmku. Dýmku jsem používal necelý jeden rok vcelku nepravidelně. Z 80% času ji mám pouze jako ozdobu bytu. Používání bylo naprosto v pořádku.
Poté jsem jednoho večera slyšel prasknutí skla. Mám v bytě více skleněných věcí ale nikde jsem nenašel nic prasklého a nenapadlo mě, že mi praskla skleněná váza dýmky. Po čase jsem vodní dýmku připravil ale zjistil jsem, že je váza prasklá.
Poslal jsem tedy vodní dýmku na reklamaci. Dýmku přijali a čekal jsem na vyjádření. Po cca 2 týdnech mi volali z obchodu a nabídli mi dvě varianty.
1) vázu vyraklamují ale pouze v případě, že mi nebude vadit změna barvy vázy (mám tyrkisovou dýmku a nabídli mi hnědou)
2) pokud nebudu chtít hnědou vázu reklamaci neuznají
Samozřejmě jsem hnědou barvu vázy nechtěl, jelikož bych jí už nemohl mít jako ozdobu bytu a reklamace tedy nebyla uznaná.
reklamovaná dýmka: Vodní dýmka Aladin Venedig Beirut 81 cm tyrkysová
Má prodejce nárok uznat reklamaci pouze za předpokladu, že mi nabídne "jiný" produkt?
Kupující může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Odpovědnost za vady se nevztahuje na běžné opotřebení a na mechanické poškození.
Prodávající uplatněnou reklamaci posoudí a uzná ji, nebo s odůvodněním zamítne. V případě že reklamaci uzná, může ji řešit opravou věci, nebo výměnou za nový stejný kus (tedy i stejné barvy), nejsou-li předešlá řešení možná, má spotřebitel nárok od smlouvy odstoupit. Prodávající však v žádném případě nemůže uznání, nebo neuznání reklamace podmiňovat tím, že spotřebitel přijme řešení, které neodpovídá zákonné úpravě.
Pokud se vada projeví po více než 6 měsících od koupě, prodávající reklamaci zamítne a mezi stranami existuje spor o to, zda se jedná o vadu za kterou prodávající odpovídá nebo nikoli, může se spotřebitel obrátit na soudního znalce z oboru, který se bude zabývat existencí a povahou vytýkané vady. Současně by se měl vyjádřit k vlastnímu odůvodnění reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) a trvat na kladném vyřízení reklamace. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Rád bych tímto uvedl na pravou míru informace, uvedené ve stížnosti. Zboží bylo zakoupeno v květnu v roce 2017 a do reklamace zboží nevykazovalo žádné výrobní nebo jiné vady plynoucí z jejího užívání. Reklamaci jsme přesto řádně přijali a pokud se nejedná o jednoznačně identifikovatelný druh poškození, zasíláme dodavatelům na reklamační oddělení, kde mají školené zaměstnance pro řešení těchto reklamací.
Z reklamačního oddělení jsme po 14 dnech byli informováni, že se jedná o mechanické poškození nevhodnou manipulací a dostali kompletní vyjádření k zamítnutí reklamace.
V případě zamítnutí reklamace se na základě dobrého jména a v rámci dobrých vztahů s dodavateli i našimi zákazníky snažíme společně vycházet zákazníkům vstříc a nabízíme možnost nějakým způsobem se dohodnout ku spokojenosti všech. Byla tedy, z důvodu zamítnuté reklamace, možnost zdarma stejná váza pouze v jiné barvě.
Nevím jestli pan Honkýš náš rozhovor nepochopil, nebo zde překroutil, každopádně situaci jsem vysvětlil myslím dostatečně srozumitelně a nabídl možnost dohody v rámci dobrých vztahů dodáním stejné vázy akorát v jiné barvě. Zákazník však možnost dohody a dodání nové vázy odmítl.
Dle mého jsme neporušili žádný zákon a dokonce kromě řádného vyřízení reklamace se snažili vyjít zákazníkovi maximálně vstříc nad rámec našich povinností.
Děkuji za pochopení
Za Aladin Shop s.r.o
Tomáš Vošahlík
V takové situaci má spotřebitel možnost se v případě nesouhlasu s posouzením ze strany prodávajícího obrátit na soudního znalce, jak jsme uváděli v našem prvním vyjádření.
Pokud však ze strany prodávajícího došlo k řádnému posouzení a vyhodnocení, jehož závěrem je, že se v případě namítaného poškození nejedná o vadu, za kterou prodávající odpovídá, potom byl postup prodávajícího správný. Nabídnutí druhé vázy v takové situaci se potom skutečně jeví jako gesto nad rámec zákonných povinností prodávajícího.
Prostřednictvím tohoto portálu bohužel nedokážeme přesně zjistit, jak se věci udály, proto netvrdíme, že se stalo nějak nebo jinak. Východiskem by mohlo být, pokud by se strany dohodly na nezávislém posouzení poškození u nějakého dalšího odborníka, kterým by mohl být právě soudní znalec.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitele, který tak má možnost reagovat.