Alabo s.r.o.

#28459Nevrácené peníze za reklamaci a velmi špatná komunikace

1 měsíc 10 hodin

03.12.2018, před 6 lety

Kateřina Žemličková

na e-shopu Alabo jsem si koncem září objednala zboží (celkem dvě objednávky), z nichž jsem některé reklamovala předepsaným způsobem (doporučeně, s přiloženým číslem účtu).
Zboží došlo v pořádku, ale peníze jsem do dnešního dne nedostala.
Samozřejmě jsem se na Alabo obrátila a byla jsem informovaná, že platba je evidovaná jako odeslaná.
Odepsala jsem, že já peníze na účtu nemám, ale od 19/11 jsem nedostala žádnou odpověď (dnes je 3/12).

Žádám, aby mi byly vráceny peníze z reklamace zasláním na můj účet.
Přála bych si, aby služby zákazníkům e-shopu Alabo byly profesionálnější (vstřícnější).

3.12.2018 13:40, před 6 lety

Pokud bylo zboží spotřebitelem odesláno k reklamačnímu řízení za využití poskytovatele poštovních služeb, má se za to, že zásilka došla druhé straně třetí den ode dne odeslání. Lhůta pro vyřízení reklamace začíná běžet následující den po uplatnění reklamace, pokud její poslední den připadá na víkend či svátek, prodlužuje se lhůta až do následujícího pracovního dne. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel má pak právo od smlouvy odstoupit dle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění; spotřebiteli tedy odstoupením vzniká nárok na vrácení zaplacené částky.

Odstoupení doporučujeme zaslat doporučeně, nejlépe s dodejkou, a shrnout v něm podstatné body související s uplatněním reklamace a doložit, že reklamace byly uplatněna. Vzor odstoupení od smlouvy a další informace jsou dostupné na https://www.dtest.cz/clanek-3281/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-pro-marne-uplynuti-lhuty-k-vyrizeni-reklamace

Pokud podnikatel nepřijme reklamaci, porušuje zákon o ochraně spotřebitele a tím se dopouští správního deliktu, za který mu může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že podnikatel porušil povinnost uloženou mu zákonem, je vhodné obrátit se na tento úřad. Podat podnět je možné prostřednictvím následujícího webového odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

3.1.2019 23:07, před 6 lety