O2 Czech Republic a.s.

#28812Nekompetentní řešení poruchy

2 měsíce 18 hodin

12.12.2018, před 6 lety

Vladimír Fišer

Již více než měsíc se řeší porucha zasílání SMS z pevné linky 222321700. 3x jsem opakovaně vysvětloval detailně problém operátorovi zákaznické linky, ten (ta) si vždy (snad) vše zapsal (a) a na mou snahu o přepojení na skutečného technika, se kterým bych se mohl pobavit o technické podstatě poruchy nikdo nereagoval, přitom jsem nabyl dojmu, že problém, který jsem opakovaně vysvětloval není operátor ani schopen řádně zapsat, protože při následném hovoru jsem nabyl dojmu, že vaše firma ví, co má řešit.
Dne 07/11*2018 jsem obdržel SMS na mé mobilní číslo 602364266 o tom, že porucha bude vyřešena do 30 hodin, dne 08/11/2018 jsem obdržel další SMS, že zmíněná porucha pod číslem 27169906 je nadále v řešení a že po vyřešení budu informován. V té době měl technik prověřit vlastní linku. Dnes (12/12/2018) jsem urgoval stav řešení a operátorka mi sdělila, že dnes přišel výsledek prověrky linky s tím, že linka je v pořádku - ptám se proč po více než měsíci ???
Údajně se bude hledat problém v servisním centru SMS - to jsem však požadoval prověřit hned na začátku řešení a nikdo se tím nezabýval. Dle mého názoru jste provedli nějaké zásahy s cílem něco zlepšit, ale asi se to nepovedlo, nebo jste nezachovali zpětnou kompatibilitu. Připomínám, že jsem shledal i řadu problémů v aplikaci moje o2. kdy po snaze zadat poruchu se objeví zpráva, že se něco nepovedlo (opět více jak měsíc....).
Upozorňoval jsem na skutečnost, že problém se zasíláním SMS se objevil i na dalším čísle 412381581 a že se zřejmě jedná o systémovou chybu, resp. CCF (porucha se společnou příčinou). Aktuálně teď na této severočeské lince SMS lze zaslat, ale také to nějakých 14 dnů či více nefungovalo (někdy i střídavě). Odpověď jednoho vašeho operátora mě docela pobavila, když prohlásil, že porucha je na mém koncovém zařízení a protože mám tři taková zařízení, 2x ALARm Jablotron s telefonním komunikátorem a 1x telefonní přístroj SENCOR, tak nepředpokládám, že všechny naráz odejdou do křemíkového nebe.
Chápu, že se občas vyskytnou technické problémy, ale pokud vaše společnost nedokáže za cca 6 týdnů vyřešit takovou podle mě banalitu, tak je asi někde manažerský problém.

Požadavek mám jednak na rychlém vyřešení problému, na zlepšení komunikace mezi vaší firmou a zákazníky - řešení kontaktu s operátory, kteří o tom, jak telefon funguje nemají ani páru a jen přeposílají zprávy je neefektivní - existuje dost zákazníků, kteří se dokáží o problému bavit se skutečným odborníkem a může to být jen ve prospěch věci. Navíc prokousat se vůbec na operátora je dosti pracné - dnes ráno 30 minut bez spojení a odpoledne se ani k operátorce nepropašovalo číslo k řešení problému - přestože jsem jej poctivě do telefonu vyťukal.

10.1.2019 14:40, před 6 lety

Nebylo-li možné službu využít nebo ji využít jen částečně, kvůli závadě na straně společnosti, je společnost povinna zajistit odstranění závady a přiměřeně snížit cenu nebo po dohodě se zákazníkem zajistit poskytnutí služby náhradním způsobem.

Spotřebitel by měl v souladu s § 64 odst. 7 zákona o elektronických komunikacích službu u společnosti reklamovat a žádat nápravu (požadovat opravu vyúčtování, přiměřené snížení ceny nebo zajištění služby náhradním způsobem). Způsob uplatnění reklamace za poskytnuté služby, včetně údajů o tom, kde a v jakých lhůtách lze reklamaci uplatnit, je povinnou součástí smlouvy uzavřené mezi zákazníkem a společností. Poskytovatel je povinen reklamaci vyřídit bez zbytečného odkladu, nejpozději však do jednoho měsíce ode dne doručení reklamace.

V případě, že společnost reklamaci zamítne nebo uplyne lhůta pro její vyřízení, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.

11.1.2019 12:49, před 6 lety

chápu, že doba řešení poruchy nebyla ideální, nicméně vězte, že jde o velmi specifický případ, kdy se navíc náprava řeší spolu s externím dodavatelem. Každopádně děkujeme za podněty ke zlepšení služeb.

V případě jakýchkoli dalších dotazů jsem Vám k dispozici.

Petr Mišurec, Guru pro Social Media, O2

11.1.2019 13:11, před 6 lety

Vladimír Fišer

Společnost sice uznala reklamaci snížením ceny za neposkytnutou službu, ale oprava poruchy není stále dořešena.
Jako technicky kvalifikovaný člověk mi není jasné, co se na takové banalitě řeší již třetí měsíc, navíc bez žádné informace o postupu.
Pokud se mi přes zákaznickou linku podaří prokousat k někomu živému, tak mu musím vždy vše vysvětlovat od začátku, dokonce i technici se vymlouvají na externí dodavatele.

13.1.2019 15:12, před 6 lety

omlouváme se za délku řešení potíží, jak jsem psal, je třeba to řešit s externím dodavatelem. Kolegové řešení 11. 1. urgovali. Po vyřešení poruchy se Vám ozveme.

Petr Mišurec, Guru pro Social Media, O2

13.2.2019 09:20, před 6 lety

13.2.2019 09:32, před 6 lety

Vladimír Fišer

Komentář: Funkčnost služby sice byla po asi 3 měsících obnovena, nedozvěděl jsem se však nic zásadního o tom, v čem byla příčina, dle diskuse ale usuzuji na to, že někdo někde udělal nějakou školáckou chybu a nemohl jí 3 měsíce najít, protože operátor dodavatele služby se zmiňoval o jakési blokaci....