během telefonického rozhovoru s operátorem výše uvedené společnosti byl na mě vyvíjen nátlak ze strany operátora na uzavření nevýhodného pojištění i přesto, že jsem neměl být pojistníkem (jak operátor dobře věděl). V souvislosti s tímto jednáním jsem mluvil s nadřízeným operátora, který mi sdělil, že hovory na jejich lince jsou nahrávané (k čemuž jsem neudělil souhlas, jelikož jsem o tom nebyl informován, a to v rámci OP). Zároveň jsem po operátorovi žádal informace o zpracování osobních údajů, které mi neposkytl, jelikož není povinný se semnou o těchto záležitostech bavit a odkázal mě na email: pravnik@epojisteni.cz nebo info@epojisteni.cz kam jsem se stížností dne 23.8.2018 a následně pak 15.11.2018 z důvodu žádné odpovědi obrátil.
Do dnešního dne se mi nedostala odpověď na mojí stížnost. Na klientské lince nejsou dle jejich slov oprávnění podávat jakékoli odpovědi ohledně stížností ani zaurgovat řešení stížnosti či odpověď na ni.
Uzavření povinného ručení
Žádám o vyjádření k uvedené situaci a odpověď na stížnost, která byla odeslána na email společnosti. Emaily včetně kontaktu kam byli směřovány a datumů můžu doslat.
Podle § 5b odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele se obchodní praktika považuje za agresivní, pokud ve svých věcných souvislostech a s přihlédnutím ke všem jejím rysům a okolnostem výrazně zhoršuje nebo může výrazně zhoršit svobodu volby nebo chování spotřebitele ve vztahu k výrobku nebo službě, a to obtěžováním, donucováním včetně použití fyzické síly nebo nepatřičným ovlivňováním, čímž způsobí nebo může způsobit, že spotřebitel učiní rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že společnost užívá při nabízení svých služeb agresivní obchodní praktiky, má spotřebitel možnost podat podnět České národní bance.
Z popisu stížnosti také nevyplývá, že by společnost měla zákonný důvod, na základě kterého by mohla zpracovávat osobní údaje spotřebitele. Pokud společnost nemá právní důvod, na základě kterého by mohla osobní údaje spotřebitele zpracovávat (nebo jediným právním důvodem byl souhlas spotřebitele), má spotřebitel možnost žádat po společnosti výmaz svých osobních údajů z databází společnosti. Nebude-li společnost na tuto žádost reagovat, může se spotřebitel obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů.
Dobrý den pane Nováku,
je nám líto Vaší negativní zkušenosti při využívání našich služeb. Mohu Vás ujistit, že cílem naší společnosti i cílem jednotlivých telefonních specialistů není uzavírat pojistné smlouvy, které jsou pro klienty nevýhodné, natožpak pod nátlakem. Naopak, naším cílem je na základě potřeb klientů pro ně vybrat právě to pojištění, které dané potřeby nejlépe naplňuje, a to v rámci nejvýhodnější možné ceny.
Co se týče podmínek zpracování osobních údajů, tak postupujeme zcela v souladu se zákonem a zákonná povinnost a oznámení o monitorování hovorů je zakotvena již při vytváření poptávky. Resp. Na všech poptávkových formulářích. Jinými slovy, operátor vždy volá na uvedené tel. č. až po poskytnutí souhlasu (vyjímkou je samozřejmě kl. který nám úmyslně uvede cizí tel. č...). Toto tvrzení je ověřitelné ve spodní části stránky při tvorbě poptávky - https://www.epojisteni.cz/kalkulace-povinne/.
Nahrávání hovorů je oboustranným ochranným mechanismem pro obě strany - pro Vás pokud vše neproběhne ideálně, ale i pro nás kvůli spekulantům. V tomto případě, tedy první varianta.
Dané hovory a emaily jsme dohledali, prověřili a z hlediska komunikačních dovedností Vám bohužel dávám za pravdu. Děkujeme za upozornění na neprofesionální přístup našeho zaměstnance a na selhání procesu zpracování Vašeho emailu. Ani jedno není v souladu s naší firemní kulturou a v přímém rozporu se všemi nastavenými pravidly a procesy. Zároveň jsme realizovali akční kroky, aby se obdobná situace již neopakovala.
Budu Vás souběžně kontaktovat již na přímo ohledně kompenzace a následně zajistím smazání všech Vašich údajů.
Ještě jednou se velice omlouvám a přeji příjemný den.
Vážený dTeste,
do současné doby, jsem od společnosti nedostal žádné vyjádření ohledně výše popisované situace.
Informace o řešení byla slíbena v odpovědi uvedené na tomto webu ze dne 12. února 2019.
Stížnost přeřazujeme na společnost, aby měla možnost reagovat.
Dobrý den pane Nováku,
můžete mi prosím napsat na ruzicka@epojisteni.cz ? Přepošlu Vám odpověď.
Děkuji za spolupráci a přeji příjemný den.
Vážený zástupče epojištění,
Má emailová adresa se se Vaší poště nachází hned dvakrát. Prosím o vyjádření prostřednictvím tohoto portálu. Nepřijde mi vhodné zde uveřejňovat email.
Dobrý den pane Nováku,
bohužel s ohledem na Vaši předchozí žádost byly Vaše údaje smazány, proto je velice obtížné Vás opakovaně kontaktovat s vyjádřením. Souhlasím, že není vhodné uvádět Vaši emailovou adresu veřejně, proto jsem Vás žádal aby jste mi napsal na ruzicka@epojisteni.cz, kde bohužel Váš email neeviduji. Vyjádření Vám předám přes zástupce dTestu.
Zde na dtestu s ohledem na měsíční reakční dobu již nadále komunikovat z naší strany nebudeme a rád se s Vámi domluvím na zbytku na výše uvedeném emailu.
Za naší stranu tedy stížnost zde na dTestu uzavíráme a dále zde komunikovat nebudeme.
Přeji příjemný den.
Vzhledem k výše uvedenému vyjádření společnost a tomu, že služba VašeStížnosti.cz je založena na principu dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.