Uzavřeli jsme smlouvu /hlasovou-telefonicky/
na registraci 5 domén. Uzavření smlouvy předcházel
tel.hovor /částečně nahrávaný/ 24.1.2014, kde jsme byli v úvodu přesvědčováni o nutnosti zakoupení těchto domén naší firmou./citace :
Společnost /Registr.int.domén s.r.o./ má možnost vás zvýhodnit před jinou firmou, která má podobný název a má zájem také o tyto domény a vám by to mohlo uškodit."/
Domnívali jsme se, že registrace 5 domén stojí 3999Kč a že tato částka je adekvátní pronájmu 5 domén.
Nakonec byl nahráván hovor, kde byly zaznamenány všechny iniciály naší firmy a souhlas s uzavřením smlouvy.
Za několik dnů přišla faktura, kde bylo vyčísleno 5 x 3999Kč+DPH,
což byla nesmyslná částka za poskytnuté služby.
Rozhodli jsme se smlouvu zrušit, nejprve 28.1.2014 emailem a po té /nebyla žádná reakce/, doporučeným dopisem 31.1.2014.
Bylo nám sděleno, že nelze v žádném případě smlouvu zrušit, ani od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dnů, neboť registrace domén představuje nevratný úkon. Vztahuje se na ni zákon o smlouvách uzavřených prostředky komunikace na dálku a smlouva nejde zrušit z důvodu jejího plnění.
Vznikla nám tudíž nesmyslná pohledávka 24.193,95Kč s DPH za nesmyslné služby.
Můžete nám poradit.
Děkuji M:Prajzová
Registrace 5 intern.domén
Zrušení smlouvy
V tomto případě dle nám dostupných informací nemá zákazník právo na odstoupení od smlouvy nikoli z důvodu povahy služby, jak chybně údajně uvedl poskytovatel služby, ale z důvodu, že není spotřebitelem. Právo od smlouvy odstoupit je právo, které svědčí osobám, které nejednají v rámci své podnikatelké činnosti a na obchodníky se ochrana spotřebitele nevztahuje.
Odstoupení od smlouvy upravuje obecně občanský zákoník v §§ 1810 a násl.
V tomto případě má zákazník možnost pouze rozporovat výši uvedené ceny. Bylo by třeba vyžádat si po společnosti nahrávku hovoru. Pokud by tam operátor uváděl cenu za všech 5 domén, je jí vázán a nemůže požadovat takovou částku za každou doméno zvlášť.
Společnost Registrace internetových domén s.r.o. byla o podané stížnosti informována, ale neprojevila zájem se k ní vyjádřit. Jelikož je služba VašeStížnosti.cz založena na principu dobrovolnosti, rozhodli jsme se případ uzavřít z důvodu nereakce subjektu.
Případný spor může být tedy řešen pouze v soudním řízení, vhodné je právní zastoupení.