Dobrý den.
Jsem majitelem vozu škoda Yeti s prodlouženou zárukou 5 let nebo 100000 km.Vůz jsen zakoupil v programu škoda Plus jako 4 majitel březen 2018 . Vůz vždy servisován ve značkovém servisu.
Rok výroby vozu 9/ 2014 najeto 66 000 km. Reklamoval jsem pískání podvozku při přejetí nerovností.Příčina pískání byla zjištěna- vzduchový ventil předních tlumičů. S vyjádření, že na tento díl se nevztahuje záruka protože se jedná o díl častého opotřebení a závada se více či méně projevuje i u ostatních vozů. S vyjadřením, že s tímto zamítnutím nesouhlasím z důvodu: nebyla slpněna podmínka 100000 km a ani 5 let . Toto vyjádření jsem odeslal na Auto škoda zákaznícký servis , odkud jsem po 2 měsících obdržel podobnou odpověd.U škoda auto garanční opravy značkových servisů můsí schválit tzv. garanční technik ,se kterým jsou povinni tyto opravy konzultovat / pravděpodobně se problém dostal ke stejnému technikovi/ . Nevím tedy jak postupovat dále,
Předem děkuji za návod k řešení této stížnosti.Mohu zaslat i přimou komunikaci se servisem a škoda Auto as.
Děkuji R.S,
Mohu zaslat přímou komunikaci a vydeonahrávku závady.
Uznání garance- vyřešení závady pískání podvozku
Nejprve je třeba odlišit zákonnou a smluvní záruku.
Zákonná záruka je upravena § 2165 zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, dle kterého je kupující oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí. Takovéto vady se řídí úpravou občanského zákoníku a prodávající odpovědnost za vady nemůže nad rámec zákona omezit. Zákon sám však určité omezení odpovědnosti přináší a to v § 2167, který říká, že ustanovení § 2165 se nepoužije na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. Zda jde o vadu způsobenou běžným užíváním či nikoliv může posoudit např. soudní znalec. Znalce z oboru může spotřebitel vyhledat v naší databázi soudních znalců https://www.dtest.cz/soudni-znalci nebo na portálu justice.cz.
Někteří prodejci nad rámec zákonné záruky nabízejí i záruku smluvní. Typicky jde o prodloužení záruky nad rámec 24 měsíců zákonné záruky. V době po uplynutí 24 měsíců je rozhodné, co je ve smlouvě o prodloužené záruce sjednáno. V prodloužené (smluvní) záruce mohou být např. vyloučeny konkrétní díly nebo vady, záleží tedy na konkrétní smlouvě, na co vše se záruka vztahuje a na co nikoliv. I v tomto případě prodávající neodpovídá za běžné opotřebení (nezavázal-li se k opaku). V případě sporu o tom, zda jde o běžné opotřebení či nikoliv je na místě nechat vadu posoudit odborným znalcem.
Pokud by z posudku vyplynulo, že o běžné opotřebení nejde a že se jedná o vadu, za kterou společnost odpovídá, měl by spotřebitel na plnění trvat. Náklady znaleckého posudku v takovém případě nese prodávající.