Dnes (28. 4. 2014) mi na pracovní mail (...@ujep.cz) z adresy debt@bowlingricochet.cz přišel e-mail následujícího znění:
"Vážený zákazníku,
Jsme velmi rádi, že jste vyuziváli produktu z naší banky.
Dovolujéme Vás upozornit, že k 25.04.2014 dlužné částky na osobní účet ve vysi #6433379468013268 6122.14 Kč. Nabízíme vám dobrovolně uhradit pohledávku v plné výši do 16.05.2014.
Dobrovolné uhrazeni pohledávky a dodrženi smlouvy #C387400980F66162F umožňuje Vám:
1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii
2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.
V případě prodlení uhrady pohledávky 6122.14 Kč v souladu s platnými právními předpisy, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základe pohledávky.
Kopie smlouvy a platební údaje jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_C387400980F66162F.zip"
S pozdravem,
Vedoucí odboru vymahani pohledávek
Beata Kalinová
+420 607 569 524"
Příloha, která se tváří jako smlouva v zazipovaném souboru, obsahuje spustitelný soubor se škodlivým kódem. S uvedenou firmou jsem nikdy nepřišla do kontaktu. Jedná se zjevně o podvodný e-mail, který má za cíl spuštění škodlivého kodu na adresátově počítači.
Varování dalších adresátů. Zastavení rozesílání (lze-li).
Zpráva vyzývá k úhradě dlužné částky, která vznikla v důsledku užívání bankovního produktu. V jednotlivých e-mailech se liší identifikační číslo i dlužná částka. Zároveň e-mail přichází z různých e-mailových adres a pod různými jmény. E-mail je rozesílám mimo jiné pod jménem Angelo Barni, která je vedoucí odboru vymáhání pohledávek. Spotřebitel je motivován také zavolat na uvedené telefonní číslo tím, že si může zachovat úvěrovou historii a vyhnout se soudnímu sporu. Zároveň, jak spotřebitelka sama poznamenala, e-mail obsahuje přílohu označenou jako smlouva. Důrazně varujeme před otevíráním přílohy a jakoukoliv reakcí na tento e-mail. Příloha je s vysokou pravděpodobností infikována.
Subjekt bohužel nelze identifikovat, proto jsme nuceni stížnost z důvodu nedostupnosti subjektu uzavřít.