posílám Vám obsah z komunikace při reklamaci mobilu, kdy telefon po třech dnech od rozbalení prokazoval vady s e-shopem:
Vzhledem k tomu, že po dodání zboží je další komunikace a osobní kontakt s někým z vašeho e-shopu nemožný a díky čemuž bylo nereálné reklamované zboží vrátit osobně a nemožné zjistit skutečný stav předávaného reklamovaného zboží oboustranně, vznikla tak situace, kdy za těchto vámi stanovených podmínek, znevýhodňujete zákazníka a můžete mu pár řádky sdělit cokoliv aniž by se mohl bránit, aniž byste vadné zboží vyměnili, vraceli peníze. Jenom to vyřídíte stručnou zprávou bez podpisu odpovědné osoby, bez dokladu o prověření v autorizovaném servisu. V závěru této vaší zprávy je uvedeno jenom toto:
S přáním pěkného dne montnakupy.cz, e-mail: info@montnakupy.cz, web: montnakupy.cz, ErisCMS - redakční systém, což je zcela nedostatečné a nedůvěryhodně působící. O nekalém přístupu nás utvrzují i zkušenosti nemalého počtu zakázníků s vaším e-shopem, kteří mají s řešením vadného nebo použitého zboží vydávaného za nové stejné problémy.
Pokoušel jsem se vadné zboží vrátit již mezi svátky 31.12.2018 a zajel jsem na adresu Harmonická 1384/13, 158 00 Praha 5, která je uvedena na vašem e-shopu, při objednávání zboží. Na této adrese nebylo možné nikoho dohledat, nebylo se na koho dozvonit, protože zde vaše firma není nikde uvedena a nevěděli o nějakém e-shopu mountnakupy ani lidé, bydlícím v tomto domě,kterých jsem se samozřejmě ptal. Volal jsem tedy u vchodu domu s touto adresou v 9.47 hod. na vaši webem uváděnou infolinku s číslem 770 155 808 . Mluvil jsem s někým, kdo na mě nepůsobil důvěryhodně, díky tomu, že dle sdělení, které jsem slyšel nebylo možné předat zboží osobně, nedozvěděl jsem se kde fyzicky sídlíte a na konkrétní dotazy jsem dostával nekonkrétní odpovědi s příslibem, že mi místo vašeho skladu bude zjištěno a posláno v sms, což se ani po téměř měsíci nestalo. Na této vaší infolince jsem měl mluvit údajně s Terezou, což mi prozradila až na můj 3 opakovaný dotaz, protože do doby než jsem se zeptal na to s kým mluvím, byl hovor oboustranně srozumitelný, ale po dotazu na jméno, následovala její odmlka a opakovala, že prý mi nebylo rozumět, že mě najednou bylo špatně slyšet, což mi přišlo celé spolu s anonymitou a nemožností zjistit nějaké skutečné sídlo a osobně tak předat vadný mobil hodně zvláštní.
Nesouhlasíme s vaším jednáním, přístupem, anonymní komunikací a vaší zprávou na námi reklamované zboží. Nejen u nás tak svými praktikami vzbuzujete pochybnosti a nedůvěryhodnost s vaším e-shopem, který se chová, komunikuje a kontaktuje se zákazníky zcela odlišně, anonymně a negativně v porovnání se zkušenostmi se seriozními a věrohodnými obchodníky a jejich e-shopy.
Hodně nedůvěryhodně působí též obdržená faktura a to ve smyslu, že zde figurují 2 různé adresy. Obě adresy na faktuře jsou navíc odlišné od adresy e-shopu, kde se vaše zboží objednává. Tedy objednáno a vráceno na adrese Harmonická 1384/13, 158 00 Praha 5. Ve faktuře je uveden dodavatel System Centre s.r.o. v ulici Perucká 2483/9, Praha 2, ale razítko dole obsahuje údaje System Centre s.r.o. v ulici Litevská 8, Praha 10. Uniká mi proč a mám pochyby. Společníkem System Centre s.r.o. je nějaký Vietnamec a MontNakupy, respektive MountShopping je provozován společností Laneax s.r.o. s vkladem 1 Kč, kterou vlastní nějaký Rus.
To byl jenom zlomek z toho,co jsem e-shopu sděloval.
Ani po opakovaných dotazech jsem se nedozvěděl odkud telefon pochází. |Bylo mi pouze sděleno, že žádné jejich zboží není určeno pro český trh, čož jsem netušil a co mě na českém webu pro české zákazníky překvapilo. Mohuu si to prý zjistit přes IMEI,kteréjsem vyčetl ze zadní strany nafoceného reklamovaného mobilu a krabice,kterémi byly na moji žádost zaslány. IMEI přímo v mobilu ověřit nelze, protože je nefunkční a vrácen k reklamaci v e-shopu.
Nedostával jsem odpovědi na mnohé mé dotazy a tak vznikla obsáhlá výměna mezi, která nikam nevede. V lednu 2019,tedy měsíc poté co b jsem si koupil naprosto stejný Samsung Galaxy S7 paltinum Gold s označením G930F v Datartu v kamenné prodejně. K mému překvapení bylo toto originální zboží v jiné originální krabici, která je uvnitř namodralá, s kvalitním tiskem názvu SAMSUNG Galaxy na vršku krabice, s přelepkou přes místo, kde se krabice otevírá, s jiným magnetem na uzávěru krabice, s usb adaptérem a na zadní krabice je vyznačeno 33 zemí-včetně české republiky, pro jejichž trh je tento typ mobilu určen.
Naopak balení od e-shopu, má vnitřek šedý a jinak nalepený, s jiným magneten na zavírání, bez přelepky na otvírací části krabice a příslušenství je bez usb adaptéru. Když jsem e-shopu posíla nafocený odlišnosti a doložil i ukzky ze zahraničních webů a youtube, kde se je stejné balení včetně stejného příslušenství, byl jsem odbyt větou, že na webu je spousta obrázků a že odlišnost může být dána tím, z jaké země k nám byl mobil dovezen. Z jaké země po 3 týdnech obsáhlé komunikace však stále nevím. Vzhledem k tomu, že informace e-shopu jsou stále strohé, nekonkrétní až vyhýbavé a nebudící solidní přístup, nejsem si jist, zda nejde o repasované nebo padělané zboží, které při reklamaci svěřují nějakému jejich servisu a nikoliv autorizovanému od Samsungu. Být tomu jinak, byla by asi jiná i otevřenost e-shopu a znal bych původ i důvod proč je na faktuře někdo jiný než ten u koho jsem si objednával mobil SAMSUNG Galagy S7 G930F.
SAMSUNG Galaxy S7 G930F
Je-li to možné, poprosil bych Vás o názor:
-Zda může e-shop při reklamaci argumentovat tím, že dostali od nás k reklamaci mobil s naprasklým displayem, ačkoliv pouhé 3 dny poté co byl pod vánočním stromkem rozbalen, si praskliny nejsme vědomi. Začal fialovět display, přestal být ovladatelný a praskliny si nejsme vědomi, což jsem dokládali pořízenou fotografií mobilu s fialovějícím displayem před odesláním mobilu k reklamaci. NA námi dodaných fotografiích žádna pePřitom opakovaně opakovaně odmítali osobní převzetí reklamovaného mobilu, s tím, že na to nejsou zařízeni,čímž podle nás znemožnili vzájemnou kontrolu při předáváného zboží. Je to zvláštní, když přijímají zboží v nějakém skladu v Praze. Konkrétně mi ale nesdělí kde.
-Zda by mohlo za daného chování a při odlišnostech o použité nebo neoriginální zboží
-Zda je v pořádku, že tento e-shop má dva názvy a to MontNakupy a MounShopping a tomu odpovídající odlišené webové adresy. Jejich stránky jsou však naprosto stejné.
-Zda je v pořádku, že si objednávám na MontNákupech a přijde mi pak faktura, kde MontNákupy vůbec nefiguruje a jako dodavatel je uveden nějaký System Centre s.r.o. v ulici Perucká 2483/9, Praha 2, se kterými jsem nebyl vůbec v kontaktu a razítko dole obsahuje jiné údaje-System Centre s.r.o. v ulici Litevská 8, Praha 10.
-Zda je v pořádku, že nikde neuvádějí, že jejich zboží není určené pro český trh. Doslovně mi e-shopem bylo sděleno, že prý jsem si to měl u nich zjistit. Normálně by mě to u českého webu opravdu nenapadlo,protože se to nepředpokládá.
-Zda je normální, když je zboží, které u stejného mobilu zakoupeného v Datartu dodávají pro 33 zemí v Evropě včetně Česka, zda je normální, že e-shop dodává zboží nejspíš odněkud jinud a původ tají.
-Zda je normální, že konkrétní Samsung Galaxy S7 G930F vypadá všude na webech barevně shodně s verzí, kterou jsem koupil v Datartu a to i včetně příslušenství, tedy dodávaného usb adaptéru pro přenášení dat z mobilu na jiný mobil a zda je normální, pokud se verze dodaná e-shopem liší v kvalitě potisku na krabici, barevností krabice uvnitř, odlišným magnetem na zavírání chybějícím usb adaptérem pro přenášení dat z mobilu na mobil, což budí dojem neoriginálního produktu vydávaného za Samsung Galaxy S7 G930F s vadnými komponentami a náchylnými kporuchovostí vadám displaye apod.
-Zda mi za těchto podmínek může být neuznána reklamace.
-Zda je v pořádku takové chování e-shopu
-Zda bych mohl mít ve sporu nějakou šanci, přípoadně vymáhat peníze zpět.
Mohl bych Vám zaslat kompletní vzájemnou komunikaci, kde je vidět, jak se opakovaně dožadoval odpovědi a kdy byla nekonkrétní nebo zcela pominuta a mohl bych vám zaslat i fotografie zboží mobilu z tohoto e-shopu v porovnání s tím, který je koupený v kamenné prodejně a distribuován ve 33 zemích,ale nechtěl jsem Vás už více zahltit informacemi, kterých je i tak dost.
Robert Nespěšný
Praha
Pokud bylo zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Městský soud v Brně v rozhodnutí s č. j. 36 C 240/2014-39 k tomu uvedl, že vyvrácení domněnky leží právě na prodávajícím v rámci 30 denní lhůty k vyřízení reklamace, přičemž by to měl udělat nejlépe znaleckým posudkem.
Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Prodávající je povinen přijmout zboží k reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží, případně i v místě nebo sídle podnikání. Dle obchodního rejstříku je sídlem společnosti následující adresa Harmonická 1384/13, Stodůlky, 158 00 Praha 5.
Nepřijme-li prodávající na této adrese zboží do reklamace, dopouští se správního deliktu, za který mu může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. V takovém případě by se měl spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci, neboť tento úřad vykonává dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele.
Nebude-li možné urovnat spor smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.