Na parkovišti jsem při braní bundy z vozu uhodil dveřmi do vozidla stojícího vedle. Tím jsem mu odštípl lak.
Tuto škodu jsem nahlásil a dodal požadované podklady pojišťovně, u které mám pojištění běžné občanské odpovědnosti.
Pojišťovna věc však uzavřela s tím, že škoda vznikla provozem vozidla, na což je ve smlouvě výluka. Vozidlo ale v tu dobu nikdo neprovozoval. Bylo zaparkované, nenastartované a já pouze otevřel dveře.
Na pojišťovně kde má škodící vozidlo POV mi zase řekli, že škoda nebyla způsobena provozem a proto nebudou plnit.
Pojištění běžné občanské odpovědnosti
Plnění škody poškozenému
Výkladem pojmu "provoz vozidla" s v minulosti již zabýval Nejvvyšší soud ČR tak i Soudní dvůr EU. Nejvyšší soud ČR v rozsudku sp. zn. 25 Cdo 3925/2013 uvádí: "O provoz jde (i) v případě pouhé přípravy k jízdě, bezprostředních úkonů po ukončení jízdy, uvedení motoru do chodu v garáži, jakož i v případě samovolného pohybu vozidla bez současného uvedení jeho motoru do chodu." Rozsudek Soudního dvora EU ve věci C‑162/13 říká: „provoz vozidel“ obsažený v tomto ustanovení vztahuje na jakékoliv použití vozidla, které odpovídá jeho obvyklé funkci."
Ve světle rozhodovací praxe předložila Evropská komise návrh nového znění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/103/ES o pojištění občanskoprávní odpovědnosti z provozu motorových vozidel a kontrole povinnosti uzavřít pro případ takové odpovědnosti pojištění, ve kterém uvádí návrh ustanovení článku 1a Směrnice: „provozem vozidla“ jakékoli použití takového vozidla, obvykle určeného k tomu, aby sloužilo jako dopravní prostředek, které odpovídá jeho obvyklé funkci, a to bez ohledu na vlastnosti vozidla a bez ohledu na terén, ve kterém je motorové vozidlo provozováno, a na to, zda vozidlo stojí, nebo je v pohybu;“
Jak vyplývá z výše uvedené rozhodovací praxe, pojem "provoz vozidla" je třeba vykládat v širším smyslu než je pouze jízda s uvedeným motorem v chodu. Do "provozu vozidla" patří jakékoliv použití vozidla, které odpovídá jeho obvyklé funkci, tedy i např. vystupování z vozu, čí otevírání dveří za účelem uskladnění či vyjmutí jiných věcí.
Z výše uvedených důvodů dovozujeme, že se v dané situaci jednalo o provoz vozidla a na případné vzniklé škodné události je třeba uplatňovat právní úpravu zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Tedy, škodnou událost je třeba vztahovat pod povinné pojištění (povinné ručení) a nikoliv pod pojištění občanské odpovědnosti (je-li ve výlukách z pojištění uveden provoz vozidla).