Česká pošta, s.p.

#30401Neoprávněné započítání poplatku 700 kč za celní řízení a jednání v celním řízení bez plné moci.

18 dnů 4 hodiny

07.02.2019, před 6 lety

Pavel Werzon

Nechal jsem si poštou poslat 1 balík ze země mimo EU. Prodejce na balíky napsal cenu 1159,61 CZK, 40,80 USD. Cenu balíků jsem poště doložil mailem. Mezitím mi poštou přišly instrukce, jak mám postupovat při celním řízení.
Balík prošel celním řízením (clo nebylo samozřejmě vyměřeno) a pošta si za tuto službu vyžádala poplatek 700 kč (Služby celní deklarace - odbavení JSD).
Navíc jsem poště nezasílal plnou moc, aby mě mohla v celním řízení zastupovat. Je možné, aby pošta prováděla takovéto úkony bez mého souhlasu a plné moci?

Kniha

Vrátit peníze

25.2.2019 15:23, před 6 lety

Pokud spotřebitel neudělil České poště plnou moc k zastupování v celním řízení, není Česká pošta oprávněna za spotřebitele v celním řízení jednat. Spotřebitel se v takovém případě musí celního řízení zúčastnit sám a to na pobočce České pošty, respektive celního úřadu.

Pokud pošta jednala v celním řízení za spotřebitele bez plné moci, jedná se o tzv. nepřikázané jednatelství. Dle § 3006 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník: "vmísí-li se někdo do záležitostí jiné osoby, ač k tomu není oprávněn, jdou k jeho tíži následky z toho vzniklé". Z tohoto ustanovení vyplývá, že pokud společnost jednala bez plné moci, není oprávněna účtovat spotřebiteli poplatek. Pokud však již kdykoliv předtím byla takováto plná moc udělena, platí až do odvolání.

Pokud spotřebitel nesouhlasí s vyměřením poplatku, měl by poskytnutí služby u České pošty reklamovat.

Česká pošta, s.p. se rozhodla nevyužít službu VašeStížnosti.cz pro řešení sporů se svými zákazníky. Vzhledem k tomu, že je námi poskytované mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena.

Toto rozhodnutí je podpořeno faktem, že Česká pošta shledává svůj systém pro příjem, evidenci a řešení stížností jako dostatečný. Dle vyjádření České pošty přijme podání týkající se služeb poskytovaných Českou poštou nebo jednání jejích zaměstnanců kterákoliv organizační jednotka. Podání mohou být uplatněna telefonicky, osobně, dopisem, faxem, elektronickou poštou nebo datovou schránkou.

Pro úplnost přikládáme odkaz, který obsahuje kontakt na poštovního ombudsmana: http://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/kontakty/postovni-ombudsman.