Dobrý den, dne 21.2.2019 jsem si objednal 2x telefon za 3 tisíce se slevovým kuponem na 1800 kč, takže mě každý telefon ve výsledku stál 1200 (objednán s doručením na poštu na dobírku). Ještě tentýž večer mi přišel email od alzy, že objednávka je připravena k expedici. Součástí emailu byla i faktura. Následující den mi od alzy přišel email, že slevový kód který jsem zadal při objednávce byl myšlen jen ke koupi xbox one, a že moji objednávku stornovali, že jsem neměl být schopný si to s tím kódem koupit. Ještě tentýž den jsem se bavil s kamarádem který si také koupil telefon s tím samým slevovým kódem, akorát si to pro to došel ještě tentýž večer.
Dodání objednaného zboží.
V daném případě by bylo potřeba posoudit podmínky akce společnosti. Jestliže spotřebitel měl možnost se seznámit s podmínkami, které podmiňují užití slevy (informace o podmínkách byly přiloženy spolu se slevovým kódem), nemůže se potom domáhat nesplnění závazku z důvodu administrativní chyby (možnosti uznání kupónu systémem společnosti na jiné zboží). Podmínky akce lze najít na stránce: https://www.alza.cz/srotovne-na-herni-konzole-xbox-one
Opačný případ by nastal v momentě, kdy spotřebitel nebyl řádně o podmínkách akce srozuměn (neměl k nim přístup) a akce sloužila pouze k nalákání zákazníků. Takové jednání by mohlo být vyhodnoceno jako tzv. vábivá reklama dle přílohy 1 písm. d) k zákonu o ochraně spotřebitele, která je klamavou obchodní praktikou. V takovém případě by bylo třeba jednání obchodníka nechat posoudit krajským živnostenským úřadem, který je v tomto případě kompetentní vyhodnotit, zda se společnost dopustila klamavé obchodní praktiky dle přílohy 1 písm. d) zákona o ochraně spotřebitele a případně uložit ve správním řízení pokutu.