Dobrý den, dne 28.2.2019 jsem šla do Pull&Bear v OC Chodov reklamovat kabát, manager prodejny mi na místě sdělil, že reklamaci uznává a že si můžu náhradou vybrat jiné zboží. Když jsem odpověděla, že jiné zboží nechci a požaduji buď opravu kabátu, výměnu za stejný kabát nebo vrácení peněz tak, jak je mým právem při uznání reklamace, bylo mi odvěceno, že reklamace je sice uznaná, ale zboží není dle prodavače poškozeno do takové míry, aby mi byly vráceny peníze a stejný kabát už na prodejně nemají. Prodavač mi oznámil, že jediné co pro mě mohou udělat je výměna kabátu za jiné zboží které si vyberu na prodejně a bylo mi to dáno i písemnou formou. Když jsem se prodavači snažila vysvětlit, že pokud je reklamce oprávněná může být vyřešená opravou, výměnou zboží ovšem za zboží stejné nebo vrácením peněz, stejně jsem neuspěla. Děkuji.
Béžová dámský kabát, který byl po pár nošení celý žmolkový.
Jelikož zboží již není v prodejně k dispozici a oprava není možná, ráda bych odstoupila od smlouvy.
Pokud prodávající odpovědnost za vadu uzná, je povinen ji vyřídit jedním ze zákonných způsobů popsaných v § 2169 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, tedy opravou, výměnou za nové identické zboží či vrácením celé kupní ceny zboží, tj. odstoupením od kupní smlouvy.
Žádný jiný způsob vyřízení reklamace prodávající nemůže jednostranně "vnutit" spotřebiteli. Výměna vadného kabátu za jiný typ zboží dle výběru zákazníka není žádným ze zákonných postupů. Prodejce se s kupujícím může na tomto dohodnout, avšak kupující to nemusí přijmout.
Prodejce je povinen řádně informovat spotřebitele o právech z vadného plnění dle § 13 zákona o ochraně spotřebitele a dodržovat zákaz používání nekalých obchodních praktik. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.