Dobrý den, několikrát za týden navštěvuji uvedenou prodejnu, kde jsem spokojen s výběrem a kvalitou zboží. Absolutně neúnosná je však situace u pultového prodeje uzenin, kde obsluhuje max. jedna z příjemných žen, ostatní, přestože je zákazník na řadě, klidně i dvě či tři pracovnice se otočí zády ke kupujícím, začínají jako něco najednou nutně dělat, hovor o rodinných záležitostech, mezitím ze zákulisí další pracovnice s kafíčkem a stojíte a absolutní aregance. Dnes přijdu i k pokladně, chci platit 2.000,- za 142 Kč nákup a je mi řečeno, buď kartou a nebo menší!!! Argumentuji, že má v pokladně daný obnos peněz, že mě nebude nutit k typu zaplacení. Mlčí, čučí, prostě hnus jednání. Je to veliká škoda, pultový prodej většinou stav, jak jsem uvedl výše.
Děkuji za snad lepší řešení popsaného stavu. S pozdravem, M. Richtr
Vstřícnost k zákazníkům u pultového prodeje, ne, že je většina otočena zády a opravdu dělají, jako že dělají. Většinou obsluhuje pouze jedna z mnoha pracovnic.
Pokladní vzhledem k velikosti prodejny by neměla (pokud nejde o vyjímku) diskutovat, jak chce zákazník platit.
Konkrétní zaměstnanec jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Z tohoto důvodu se jako nejlepší možné řešení jeví konzultovat tento problém přímo s vedením společnosti, která by měla mít zájem na profesionálním chování zaměstnanců k zákazníkům a plnění jejich pracovních povinností. Pokud se spotřebitel setká s neprofesionálním chováním zaměstnanců společnosti, doporučujeme to řešit rovnou na místě, nejlépe s vedoucím provozovny. Zpětně často bývá obtížné zjistit a prokázat, jak se celá situace udála.
Problematiku plateb bankovkami a mincemi upravuje zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí. Konkrétně jeho § 5 odst. 1 stanoví pro každého povinnost přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout. Oprávnění odmítnout se vztahuje např. na platbu více než 50 mincemi v jedné platbě. Avšak zákonný podklad pro odmítnutí platby příliš velkou bankovkou neexistuje. Platební podmínky by mohl mít případně prodejce určitým způsobem regulován ve svých smluvních obchodních podmínkách.