Dobrý den, reklamoval jsem u společnosti EW Samsung Galaxy S8+ s těmito závadami: ,,Telefon nedetekuje sim kartu, nedá se zapnout wifi, svítí občas zašedle, samovolně se restartuje, nadměrně se zahřívá, nejde zapnout."
EW zaslal informační e-mail o vyřízení reklamace a to: uznání reklamace a oprava zařízení.
Dnes jsem byl vyřídit odstoupení od kupní smlouvy, z důvodu výskytu většího počtu vad (což mají přímo definování v reklamačním řádu: https://www.electroworld.cz/reklamacni-rad Článek 7, který jasně říká že mám nárok na odstoupení od kupní smlouvy) ale bohužel mě vedoucí pobočky odbyl, že na toto nemám nárok, když jsem mu ukazoval jejich reklamační řád, nebyl schopný jasně argumentovat proč to neplatí, začal se odkazovat na to, že se údajně nejednalo o vážné porušení KS (když měl telefon 6 závad a nebyl funkční).
Rád bych, abyste dali společnosti jasné stanovisko o tom, kde stojí pravda.
(telefon jsem zakoupil jako koncový spotřebitel, nikoliv podnikatel)
Děkuji.
Mobilní telefon Samsung Galaxy S8+ černý,
Odstoupení od kupní smlouvy
Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.
Odstoupit od smlouvy je tedy možné, pokud spotřebitel nemůže věc řádně využívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3388/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-z-duvodu-opakovani-vady-ci-pro-vetsi-pocet-vad). O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady.
Spotřebitel má také možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Podnikatel je povinen poskytnout České obchodní inspekci součinnost potřebnou k efektivnímu průběhu mimosoudního řešení spotřebitelského sporu. Pokud tak neučiní, má Česká obchodní inspekce pravomoc udělit podnikateli pokutu až do výše 1 000 000,- Kč. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.
Vážený p. Hoffmann,
spoločnosť ElectroWorld Vás touto cestou vyzýva k osobnej návšteve pobočky (predajne) Olomouc za účelom dovybavovania Vasej reklamácií č. R000281853, kde ste požadovali odstpenie od KZ z dôvodu väčšieho počtu vád súčasne. Vami popísané vady servisné stredisko potvrdilo ako jednu vadu odstránenú formou výmený základnej dosky. Základná doska je hlavný dieľ (súčasť) tovau tohto charakteru a v pripade jej vady sa môžu na tovare prejavovať rôzne vady ako následok vadnej základnej dosky. Z vyššie uvedeného nie je možné preto jednoznačne tvrdiť či ide o naplnenie podmienky "viac vád súčasne".
V prípade naplnenia tejto podmienky vo Vasom prípade, máte právo na výmenu za vec novu bez vád, výmenu súčasti veci, odstúpenie od KZ.
Reklamácia je preto v tomto momente vybavená riadne a to formou "výmena súčasti veci".
Pracovníci predajne OLOMOUC, čakajú na Vašu návštevu (prosím priniesť so sebou kompletný tovar, originál predajný doklad) a priamo na pobočke dôjde k finálnemu dohovoru dovybavovania reklamácii s detailným a oborným dovysvetľovaním.
Verím, že tento dohovor je pre Vás akcpetovateľný a povedie k obojstrannej spokojnosti.
Ďakujem.
S pozdravom
Ingrid Weintragerová
manažér odd. reklamácii
ElectroWorld, s.r.o.
Komentář: Na pobočce uznali, že jsem měl pravdu a že je podstatné jaké vady (a kolik) se jich vyskytuje v době, kdy bylo zařízení přijato k reklamaci, tudíž uznali můj nárok a kladně vyřešili odstoupení od kupní smlouvy.