Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s.

#31476Penalizace za odstoupení od pohotovostní hypotéky

1 měsíc 20 dnů 19 hodin

19.03.2019, před 6 lety

Tomáš Tesař

obracím se na Vás s prosbou o radu (pomoc), rád bych odstoupil od smlouvy u pohotovostní hypotéky, kterou nestihnu vyčerpat do jednoho roku od podpisu smlouvy. Dne 29.03.2018 jsem podepsala hypoteční smlouvu u společnosti Bidli (Modrá pyramida), kterou jsme chtěl využít na koupi nemovisti v Praze . Bohužel díky vývoji na trhu s nemovitostmi jsem nenalezl zajimavý byt, který bych si chtěl pořídit.

Díky novým opatřením ČNB mi bude přepočítána bonita a upravena úrokova sazba. Z toho důvodu bych rád smlouvu ukončil. Bohužel dle informací od pána s kterým jsem smlouvu uzavřel mi hrozí penalizace ve výši cca 100 000Kč.

Rád bych se této penalizaci vyhnul. Prý se jedná o ušlý urok * počet měsíců. Bohužel nevím jakým způsobem se tato penalizace počítá, když jsem měl schválenou hypoteku do maximální výše 4,5M Kč. Skutečná výše úvěru nebyla určena, jelikož v době uzavření smlouvy nebyla známá aktuální výše, tedy mi banka potvrdila pouze maximální limit možnosti čerpání úvěru.

Můj dotaz zní: je oprávněna Bidli si účtovat částku z maximální schválení výše úvěru??Dále by mě zajímalo zdali může Bidli účtovat sankci i když jsem úvěr nečerpal a asi ani nebudu.

Rada jakým způsobem ukončit smlouvu o úvěrovou bez sankce, maximálně jsem ochotný uhradit skutečné náklady s tím vzniklé, ale to je otázka stovek ne desetitisíců korun.

9.4.2019 09:10, před 6 lety

Dle sazebníku služeb pro fyzické osoby společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. (publikovaného na webové adrese https://www.modrapyramida.cz/sazebniky/sluzby-pro-fyzicke-osoby) není společnost oprávněna účtovat poplatek za vypovězení smlouvy o pohotovostním úvěru na bydlení.

Na webových stránkách společnosti Bidli (https://www.bidli.cz/blog/hypoteky/Nejdriv-hypoteka-potom-nemovitost-to-je-mozne/) je dokonce uvedeno následující: "Problém může nastat pouze, pokud je nemovitost dražší. Samozřejmě žadatelům doporučujeme, aby si úvěr vzali o něco vyšší než nižší. V případě, že by nevyužil celou předschválenou výši úvěru, rozhodne se, že si koupí nemovitost za dva miliony místo tří. Nemusí celý úvěr dočerpat, nenaskáčou mu žádné poplatky za nevyužití. Ve smlouvách totiž není napsané, kolik musí vyčerpat."

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na finančního arbitra. Více informací o finančním arbitrovi je možné vyhledat na webové adrese https://www.finarbitr.cz/cs/.

10.5.2019 14:57, před 6 lety