ExaSoft Holding a.s.

#31526Nevrácení celé částky poštovného při reklamaci

1 měsíc 16 dnů 3 hodiny

21.03.2019, před 6 lety

Jitka Zaoralová

U této společnosti jsem reklamovala zakoupené zboží (4 ks skleněných hrnků DéLonghi v hodnotě 639,- Kč). Reklamace mi byla uznána, avšak poštovné mi bylo vráceno jen z části. Náklady na odeslání reklamovaného zboží činily 146,- Kč a obchodníkem mi bylo vráceno pouze 94,- Kč. Podotýkám, že jsem zboží odeslala prostřednictvím České pošty dne 12.2.2019 jako cenný, křehký balík. Levnější variantu (doporučený balík) jsem nemohla zvolit, jelikož u této služby nelze zásilku odeslat jako křehkou. Dle mého názoru se jednalo o účelně vynaložené náklady, jelikož se domnívám, že pokud by se obsah zásilky cestou k obchodníkovi jakkoliv poškodil, neměla bych nárok na uplatnění reklamace z důvodu nevhodného zabezpečení zásilky. S obchodníkem jsem záležitost řešila prostřednictvím mailové komunikace a bylo mi sděleno, že mi byly proplaceny účelně vynaložené náklady, které jsou definovány jako nejnižší možné. Já jsem ale přesvědčena, že nejnižší možné náklady činily 146,- Kč.

DéLonghi sklenice, 2 sady

Žádám o doplacení rozdílu účelně vynaložených nákladů ve výši 52,- Kč.

25.3.2019 14:40, před 6 lety

Byla-li reklamace uznána jako oprávněná, má spotřebitel právo na náhradu nákladů účelně vynaložených při uplatnění práva z vadného plnění dle § 1924 občanského zákoníku. Zákon však nestanoví, co se považuje za účelně vynaložené náklady. Účelně vynaložené náklady je nutné chápat jako ty nejmenší nutné s přihlédnutím k vzdálenosti pobočky, objemnosti zboží a možnosti náklady snížit. Výši nákladů je třeba prokázat. Jestliže v daném případě bylo nutné odeslat zásilku jako křehký balík, potom to byl účelně vynaložený náklad.

Pokud by mezi spotřebitelem a podnikatelem panoval spor o to, co je v daném případě možné ještě považovat za účelně vynaložené náklady, je možné se pro jeho vyřešení obrátit na soud.

27.3.2019 16:18, před 6 lety

Vážená paní Zaoralová,

v rámci uznané reklamace přiznáváme náhradu za dopravu, přičemž její výše je určena dle nejlevnější dopravy, kterou my zákazníkům nabízíme. Ve Vašem případě to bylo 94 Kč. Reklamované sklenice jsou speciálně tvrzené, nárazuvzdorné, balené v bublinkové fólii a krabici. My je také neposíláme přepravní službou v nějakém speciální režimu jako křehké. Stačilo je tady poslat jako běžný balík.

Nicméně Vaší argumentaci rozumím a chápu, že s těmito informacemi normálně nepracujete a nemohla jste to vědět. Proto Vaši stížnost akceptujeme a vyplatíme Vám zpět ještě 52 Kč.

Hezký den
Radim Malchárek

4.4.2019 12:09, před 6 lety

Jitka Zaoralová

S rozhodnutím společnosti jsem spokojená, ale bohužel do dnešního dne mi výše uvedená částka vrácena nebyla.

5.4.2019 10:07, před 6 lety

Vážená paní Zaoralová,

kontroloval jsem to. Nějaký den trvalo kolečko ve firmě, musel se opravovat daňový doklad. Nicméně ve středu odpoledne odcházel do banky příkaz k úhradě. Pokud nedostanete peníze dnes, pak nejpozději v pondělí.

Radim Malchárek

5.4.2019 20:38, před 6 lety

Dobrý den, pane Malchárku,

děkuji za vrácenou částku, kterou jsem dnes obdržela. Tímto považuji celou záležitost za uzavřenou.

Jitka Zaoralová

Ráda bych touto cestou poděkovala také dTestu za ochotu a vstřícnost.

7.5.2019 14:27, před 6 lety

Na základě výše uvedeného vyjádření stížnost uzavíráme.