STABIL ENERGY s.r.o.

#32127Nedodání vyúčtování elektřiny za rok 2018 a nevyplacení očekávaného přeplatku

26 dnů 17 hodin

16.04.2019, před 6 lety

Kateřina Šupinová

dosud mi nebylo zasláno vyúčtování elektřiny za rok 2018.
V minulých letech, než jsme přešli ke Stabil Energy, jsme dostávali vyúčtování automaticky a zvykli jsme dostávat taky nekolikatisicovy přeplatek na ucet nejpozději během března.
Žádám o vysvětlení a zaslání vyúčtování a potenciálního přeplatku na účet. Byly nám take navyseny zálohy a oznámeny pouze formou sms, ale nedošel mi pisemne ani emailem zadny platební kalendář. Považuji to za neprofesionální.
Kontaktovala jsem Vás neúspěšně na infolince a emailem. Dosud mi nebylo odpovězeno.

neprodlené zaslání vyúčtování elektřiny za 2018 a potenciálního přeplatku na účet

16.4.2019 16:00, před 6 lety

Vyúčtování spotřeby plynu a elektřiny se obvykle provádí jednou ročně, není-li dohodnuté jiné vyúčtovací období, jak vyplývá z ustanovení § 15 odst. 1 vyhlášky č. 70/2016 Sb., o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích. Kromě tohoto řádného vyúčtování může spotřebitelka požádat v průběhu vyúčtovacího období i o mimořádné vyúčtování, které však bývá zpoplatněno.

Spotřebitelka si také smluvně mohla sjednat jiné vyúčtovací období. V takovém případě bude takové ujednání závazné.

Stanovení výše záloh u dodavatelů energií má svoje pravidla, které by měla být ze strany dodavatele dodržována. V ustanovení § 11a odst. 9 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), je stanoveno: "Uplatňuje-li držitel licence na obchod s elektřinou, obchod s plynem, výrobu elektřiny, výrobu plynu nebo dodavatel tepelné energie zálohové platby na dodávku elektřiny, plynu nebo tepelné energie, stanoví zálohové platby nejvýše v rozsahu důvodně předpokládané spotřeby elektřiny, plynu nebo tepelné energie v následujícím zúčtovacím období."

Z výše uvedeného vyplývá, že má dodavatel povinnost brát v potaz důvodně předpokládanou spotřebu energie, která zpravidla vychází ze spotřeby za předchozí srovnatelné období.

V případě sporu s dodavatelem má spotřebitelka možnost obrátit se na Energetický regulační úřad, který rozhoduje spory mezi zákazníkem a společností (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.eru.cz/cs/informacni-centrum).

17.4.2019 10:25, před 6 lety

Dobrý den paní Šupinová,

dle informací ze souhrnného emailu je vidno, že jste Váš email zaslala v pondělí 15.4.2019, není reálné na emaily odpovídat okamžitě, máme nastavenou standardní dobu odpovědi 3 pracovní dny. Na Váš email bude raegováno dnes.
Váš požadavek kolegyně předá na fakturační oddělení, kde Vám bude vystaveno vyúčtování a případný přeplatek zaslán na Vaše číslo bankovního účtu.

S pozdravem,
Stabil Energy.

17.4.2019 11:26, před 6 lety

Kateřina Šupinová

Dobrý den, děkuji za reakci. Budeme tedy čekat na vyúčtování.
Na web Vasestiznosti.cz jsem se obratila po precteni predchozich stiznosti jinych klientu, kteri uvadeli, ze se i nekolik mesicu domahali faktur a preplatku. Domnivala jsem se, ze by to mohlo urychlit proces. Uznavam, ze jsem mohla pockat, jestli muj konkretni pripad bude vyresen rychleji primou cestou. Nicmene ocekavala bych zaslani faktury a preplatku automaticky, ne az po me vyzve jakymkoliv zpusobem.

23.4.2019 08:53, před 6 lety

Dobrý den paní Šupinová,
je v pořádku že se zajímáte o to na co máte nárok. To je samozřejmě bez debaty. Bohužel jsme malá společnost s omezeným počtem zaměstnanců a není v našich silách vše zprocesovat. Z toho důvodu se vyúčtování opožďuje. Dle našeho systému vidím, že kolegyně Vám 17.4. na Váš email odpověděla, a na fakturačním oddělení byla vystavena Vaše faktura, která Vám byla odeslána spolu s novým platebním kalendářem na Vaši adresu. Datum splatnosti Vašeho přeplatku se dozvíte v obdrženém vyúčtování.
S pozdravem,
Stabil Energy s. r. o.

2.5.2019 22:43, před 6 lety

Kateřina Šupinová

Dobry den, nový platební kalendář a vyúčtování už přišlo. Na faktuře je přeplatek a datem splatnosti 1.5. Chtela jsem tedy uzavřit stížnost, ale peníze na účet nedošly. Co se stalo a kdy muzeme očekavat přijetí přeplatku? Dekuji.

3.5.2019 07:49, před 6 lety

dnes byl Váš přeplatek zadán do IB, předpokládám, že každým dnem by měl být připsán na Váš účet.

7.5.2019 22:09, před 6 lety

Kateřina Šupinová

Dobrý den, přeplatek přišel na účet. Děkuji za vyřízení stížnosti.

13.5.2019 09:31, před 6 lety

Prosíme o uzavření

13.5.2019 09:39, před 6 lety

Vzhledem k výše uvedenému stížnost uzavíráme.