Dne 25.9.2018 jsem v autobazaru OlfinCar zakoupil 5 let starý vůz VW golf 7 Variant za 269000Kč s kompletní servisní historií. V následujícím asi 1,5 měsíci při nájezdu do 2000km opakovaně vyskakovala kontrolka oleje s požadavkem na dolití, tj. za toto období jsem do vozidla dolil více jak 2l oleje (při každém tankování benzínu, doleévání oleje) a znovu se objevilo hlášení o potřebě doplnění oleje. Toto jsem telefonicky sdělil prodejci s dotazem, zda-li mohu vozidlo přistavit do autorizovaného servisu VW v Brně (žiji v Brně, autobazar je z Choustníkova Hradiště). Bylo mi sděleno, že je možné zjistit příčinu v tomto servisu, že je to pro ně také "autorita". Servis zjistil problém s turmodmychadlem, naprosto zakarbonované písty a problém s diferenciálem, které zapříčiňovali únik oleje. S tímto jsem se obrátil na prodejce. Následná komunikace (z jejich strany již pouze přes právníka) se nesla v duchu, že tento problém nebyl v době koupě vozidla (což je zjevná nepravda, projevilo se v řádu týdnu po koupi vozidla) a v druhém sledu, že se jedná o běžný stav pětiletého vozidla. Pokud je toto standard vozidel VW, že pro pětileté autorizovaně servisované vozidlo je třeba vynakládat takovéto částky za opravy, tak to o jejich kvalitě něco vypovídá.
Jakékoliv mnou navrhované řešení bylo zamítnuto (například převoz a prohlídka vozidla v jejich servisu). Tj. závěr je takový, že jsem v autobazaru OLFINCAR zakoupil pravidelně autorizovaně servisované vozidlo za částku 269.000Kč a za dva měsíce jsem ho musel dát do servisu opravit za částku 120.000Kč. :-(
Automobil VW Golf
V této fázi, kdy jsem byl nucen opravit vozidlo na vlastní náklady požaduji spoluúčast na opravě, tj. slevu z kupní ceny.
Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k síle výše uvedené zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Doporučujeme vyzvat autobazar k podání odůvodnění, proč reklamaci neuznal. Bude-li autobazar argumentovat, že spotřebitel před koupí o vadě věděl, musí kupující na základě smlouvy prokázat, že ve smlouvě uvedená vada zmíněna není a že prodejce neprokázal, že kupující o vadě věděl. Bude-li argumentovat tím, že vada vznikla běžným opotřebením, pak lze požadovat prokázání této skutečnosti. Pokud má autobazar takové vyjádření ze servisu, může spotřebitel toto vyjádření servisu rozporovat vyjádřením znalce. Jak k vadě došlo by v případě sporu musel prokázat soudní znalec, je vhodné uschovávat si maximum podkladů pro případné dokazování předchozího stavu vozidla. Jejich seznam je k dohledání na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel také právo na proplacení nákladů, které musel v souvislosti s uplatněním reklamace vynaložit (tedy včetně proplacení znaleckého posudku).
Pokud bude trvat autobazar na zamítnutí reklamace, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.
Spotřebitel má také možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.