Zo stranky aqua-obchod.sk som si 2.1.2019 objednal tovar. Bol som kontaktovaný, že vybavenie objednávky bude dlhšie trvať, či nechcem vrátiť peniaze. Napísal som, že je to vporiadku a na tovar počkám. Druhý krát som bol kontaktovaný s tým, že je pán Panczak chorý a v nemocnici a nemôže poslať tovar, tak mi musí vrátiť peniaze (15.1.2019). Citujem:
Omlouvám se, že píši tak pozdě, jsem v nemocnici.
Z důvodu nemoci je příjem objednávek uzavřen do odvolání.
Omlouvám se, ale jsem nucen zrušit objednávky.
Na Váš bankovní účet bude odeslán 87,40 €.
Děkujeme za pochopení.
Se srdečným pozdravem, Jacek Panczak.
15.2.2019 Mi prišlo potvrdenie o zrušení objednávky a vrátenie peňazí bolo spracované odvtedy som neobdržal tieto peniaze naspäť.
Pána Panczaka som kontaktoval ešte niekoľko krát, aby mi poslal potvrdenie o poslaní peňazí naspäť, ale neúspešne.
26.2.2019 Dobrý deň pán Panczak,
do dnešného dňa som neobdržal od Vás peniaze naspäť. Prosím info kedy ste peniaze poslali a na aký účet, v opačnom prípade budem musieť vykonať ďalšie kroky.
S pozdravom,Martin Kováč
26.2.2019 som dostal odpoveď, že mám kontaktovať svoju banku:
Dobrý den.
Platba ne dorazila?
Obraťte se prosím na Vaší banky.
S pozdravem. Jacek Panczak.
Kontaktoval som ho ešte 28.2.2019, aby mi poslal a 15.3.2019:
28.2.2019:
Dobry den,
Nie platba nedorazila,
Poslite mi prosim potvrdenie o transakcii z vasej strany.
Dakujem!
S pozdravom, Martin Kovac
15.3.2019:
Dobrý deň,
chcem Vás opätovne požiadať o zaslanie potvrdenia, že ste peniaze po zrušení objednávky z vašej strany zaslali naspäť.
Ďakujem.
S pozdravom,
Martin Kováč
krmivo pre rybičky: TROPICAL Vitality Color 21 l / 4 kg Cena: 82,70 €
Vrátenie peňazí po zrušení objednávky zo strany predajcu
Pokud se smluvní strany dohodly na zrušení smlouvy od počátku, mají povinnost vrátit si plnění tak, jak si sjednaly. Strana, která takto nepostupuje, drží majetkový prospěch bez právního důvodu (právní důvod dohodou o zániku smlouvy odpadl), jednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Společnost je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Pokud podnikatel neposkytne České obchodní inspekci součinnost, má tento úřad možnost udělit podnikateli pokutu za přestupek. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz
Podnikatel byl o podané stížnosti informován, bohužel však dosud neprojevil zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.