V Lidl eshopu jsme zakoupili mixér, který má 6 rychlostních stupňů. Když jsme jej zapojili, zjistili jsme, že funguje jen jeden z těchto stupňů (nejrychleší). Při přepnutí na jakýkoliv jiný mixér nic nedělá.
Zboží jsme chtěli v zákonné 14 denní lhůtě vrátit, odstoupit od smlouvy. Nicméně nám chyběl štítek pro zpětné odeslání a proto jsme kontaktovali zákaznické centrum s žádostí o jeho poslání, abychom jej mohli doma vytisknout.
Operátoři zákaznického centra nás však místo toho vyzvali, abychom dali souhlas "s předáním Vašich kontaktních údajů a dotazu na dodavatele".
Toto jsme odmítli s tím, že chceme pouze odstoupit od smlouvy v zákonné 14 denní lhůtě.
Z Lidlu na to přišla odpověď "V případě, že je výrobek nefunkční, není možné řešit vrácení zboží. Nyní je nutné zboží reklamovat."
To je dle mého uvádění spotřebitele v omyl.
SILVERCREST® Ruční mixér 2 v 1 SHMM 350 A1
Mixér by nám plně vyhovoval, kdyby měl funkčních 6 rychlostních stupňů. Ale nechceme jej reklamovat, protože v tom případě bychom byly měsíc bez jakéhokoliv mixéru. Jako preferovaná varianta se jeví odstoupení od smlouvy (kterou z neznámeho důvodu zákaznické centrum odmítá) a posléze zakoupit nový mixér, který již (doufejme) bude v pořádku.
Prodávající odpovídá za to, že spotřebiteli dodá bezvadné zboží. Pokud má zboží vadu, vzniká spotřebiteli nárok zboží reklamovat. Porušením povinnosti prodejce dodat bezvadné zboží však nemůže být zasaženo spotřebitelovo právo na odstoupení od smlouvy dle § 1829 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Je tedy na spotřebitelově rozhodnutí, zda se rozhodne uplatnit reklamaci, či od smlouvy odstoupí dle § 1829 občanského zákoníku.
Vzor odstoupení od smlouvy a bližší informace jsou k nalezení zde: https://www.dtest.cz/clanek-3283/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-uzavrene-pres-internet-ci-po-telefonu
Dobrý den, pane Hermane,
taková zkušenost nás mrzí a za vadný výrobek prosím přijměte naši omluvu. Rádi bychom Váš podnět postoupili na kolegy, kteří se reklamací a objednávkami zabývají. Proto ale musíme znát číslo Vaší objednávky. Jakmile nám jej pošlete, zaurgujeme podnět u kolegů, kteří se Vám co nejdříve ozvou.
Děkujeme za pochopení, s pozdravem
Lidl Česká republika
Komentář: Spojil jsem se telefonicky se zákaznickou podporou, která uznala oprávněnost mého požadavku a problém se vyřešil. Jen nechápu, proč to nešlo po mailu a proč jsem mailem dostával zavádějící informace, když jsem uvedl všechny relevantní skutečnosti.