Dne 29.5.2019 jsem šla zakoupit v Děčíně jízdenku do Luhačovic. Pokladní jsem řekla IN 50 a přidala k tomu kartičku na slevy.Až ve vlaku jsem si všimla,že mám odečtenou slevu pouze 25%. Když jsem se 2.6.2019 vrátila šla jsem tuto jízdenku reklamovat. Jaký byl můj údiv,když mi paní pokladní s další kolegyní řekla,že to není její vina špatně odečtené slevy.Prý přes okénko špatně slyší,kartu na slevy si nekontrolují . Moje povinnost je si jízdenku zkontrolovat. Nevím,ale nikde jsem neviděla nápis zkontrolujte si zakoupenou jízdenku,dráhy za špatně vystavenou jízdenku nezodpovídají.Bývalo by mi stačilo , kdyby se mi za chybu omluvila.Na jízdence je rozdíl kolem 100 Kč. Toto chování mi vzalo chuť nadále používat ČD.
jízdenka a špatně odečtená sleva
doplacení špatně odečtené slevy
V případě, že je chybně naúčtována cena za službu a zákazník tuto skutečnost může prokázat, je společnost povinna vrátit finanční obnos uhrazený navíc. Zároveň je společnost povinna dodržovat dle reklamy či zveřejněného ceníku ceny tam uváděné, jinak by se mohlo jednat o klamavou obchodní praktiku dle zákona o ochraně spotřebitele.
Případnou stížnost na přepravu cestujících, živých zvířat, zavazadel a zásilek může cestující podat elektronicky prostřednictvím formuláře na www.cd.cz, písemně na adrese: České dráhy, a. s., GŘ KOD - stížnosti, P. O. Box 24, 110 15 Praha 1 nebo telefonicky na lince kontaktního centra ČD 972 211 133. Stížnosti vyřídí ČD do jednoho měsíce, v odůvodněných případech do tří měsíců, o výsledku šetření bude stěžovatel písemně informován zasláním vyrozumění na uvedenou e-mailovou nebo poštovní adresu.
Podněty týkající se osobní přepravy lze uplatnit elektronicky prostřednictvím formuláře na www.cd.cz nebo písemně na adrese České dráhy, a. s., GŘ KOD - stížnosti, P. O. Box 24, 110 15 Praha 1, telefonicky pouze v neodkladných záležitostech. Na podněty nejsou ČD povinny písemně reagovat.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.