Dne 20.5.2019 jsem reklamoval ve společnosti Alza.cz grafickou kartu ASUS, která vykazovala tyto závady: ,,1.) nefunguje hdmi, 2.)když funguje tak zrní, 3.) sem tam se rozpadá obraz a 4.) nebo vůbec nenačte"
Požadovaný způsob vyřízení byl: Dobropis
11.6.2019 byla reklamace uznána a vyřízena výměnou zboží.
Žádal jsem odstoupení od kupní smlouvy z důvodu výskytu většího počtu vad. Společnost Alza tvrdí, že jediné možné odstoupení je z důvodu 3x stejné reklamace / 4x různé. Ani tato citace jim nestačila: https://www.coi.cz/faq/2-kdy-mohu-pro-vady-zbozi-odstoupit/
Zboží bylo zakoupeno na koncového spotřebitele
Odstoupení od kupní smlouvy
Občanský zákoník stanoví, že pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.
Odstoupit od smlouvy je tedy možné, pokud spotřebitel nemůže věc řádně využívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3388/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-z-duvodu-opakovani-vady-ci-pro-vetsi-pocet-vad). O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady.
Spotřebitel má také možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Podnikatel je povinen poskytnout České obchodní inspekci součinnost potřebnou k efektivnímu průběhu mimosoudního řešení spotřebitelského sporu. Pokud tak neučiní, má Česká obchodní inspekce pravomoc udělit podnikateli pokutu až do výše 1 000 000,- Kč. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.