Před asi 3-4 lety mě po noční vzbudila telefonátem nějaká paní, že má úžasné žiletky co vás i samy oholí a já nevím co všechno. V polospánku jsem jí na to přikývl a po nějakém čase mi dorazil daný produkt tuším za 129,- dobírkou, kde jsem ho také rovnou zaplatil, jelikož nehodlám někam posílat peníze dokud nic nemám v ruce. Od včerejška mi došla už druhá SMS, že mám zaplatit 545,- na jejich účet, tak jsem si o Chesterfield International AG něco hledal a nestačím se divit.. Chtěl bych se tedy zeptat jak dále postupovat, jestli jim stačí písemně napsat do Prahy, že z mé strany vše proběhlo v pořádku a nemám zájem jim uhradit jejich fiktivní poplatek, nebo co mám vlastně dělat. Neotevřenou krabičku jsem náhodou našel ještě doma ve skříni, ale fakturu či jiné papíry od něj už nemám.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Číslo případu z sms: 184352; Čárový kód na krabičce: 5904259244367
Chtěl bych se dožádat toho, že nemíním platit další peníze za již předem uhrazený produkt a nikde nemám ani záruku, že po případném uhrazení 545,- mi za rok nenapíší znovu, že chtějí opět nějaké peníze, kdy mi mezitím budou narůstat další penále. Děkuji
Pokud společnost žádá zaplacení údajného dluhu, musí prokázat, že k tomu má právní důvod. Spotřebiteli doporučujeme, aby společnost vyzval, aby mu doložila uzavření smlouvy, a aby dále prokázala, že zboží kupujícímu skutečně doručila. Pokud společnost zboží nedodala nebo pokud dokonce nebyla kupní smlouva uzavřena, není společnost oprávněna žádat zaplacení údajného dluhu.
Pokud je po spotřebiteli vymáhána částka subjektem, který není jeho původním smluvním partnerem, měla by mu společnost prokázat na základě jakého právní titulu po něm částku požaduje. Pokud došlo k postoupení pohledávky od určité společnosti, měla by společnost vydat společnosti ALEKTUM INKASSO, s.r.o. doklady o pohledávce, které jsou nutné k jejímu uplatnění. Tedy zejména doklad prokazující právní titul vzniku nároku na úhradu pohledávky - uzavření kupní smlouvy. Spotřebitel může společnost informovat, že v případě prokázání právního titulu k úhradě pohledávky je ochoten svůj dluh splatit, v opačném případě, ať se společnost obrátí na soud, kde bude muset jako žalobce prokázat, že jí svědčí právo na úhradu předmětné pohledávky, v případě, kdy si je spotřebitel jistý neexistencí smlouvy nebo nedodáním zboží.
Odběratel doposud neuplatnil reklamaci u inkasní agentury. Věřitel předmětnou platbu neeviduje, proto je nutné ze strany odběratele ji doložit dokladem. Pokud se na základě dokladu platba na účtu věřitele dohledá, tak případ bude uzavřen. Ohledně požadavku na potvrzení o bezdlužnosti je nutné obrátit se na dodavatele.
Alektum, s.r.o.