Dobrý den, u společnosti AAA Auto jsme si 13. 7. 2019 zakoupili ojetý
vůz Hyundai Terracan. Tento vůz nám byl přistaven v Hradci Králové, provedena krátká zkušební jízda a neshledali jsme na něm
žádné závady, které by vyloučili jeho použití pro naše účely a finančně
byly pro nás uchopitelné. Ovšem jen z pohledu laiků. Po ujištění prodejce, že vozidlo je jinak v pořádku jsme jej zakoupili. Hned 15. 7. 2019 se projevily závady, které nás donutili ještě před evidenční kontrolou vozidlo dát důkladně zkontrolovat mechanikem, který nás svým vyjádřením příliš nepotěšil (přiloženo přílohou). I když jsme pořídili ojetý vůz, předpokládáme, že prodejce prodává vozidla, která jsou dle zákona provozuschopná na pozemních komunikacích a svým stavem a provozem neohrožují posádku, ani ostatní účastníky provozu. Což se bohužel nedělo v tomto případě. Dne 17. 7. jsme auto spolu s protokolem od mechanika
reklamovali. Automobil jsme ponechali na parkovišti prodejce a
požadovali storno kupní smlouvy a vrácení peněz. Před doručení rozhodnutí o reklamaci nám ještě volal prodejce z Hradce Králové, zda nechceme zvážit výměnu vozu za jiný a rozdíl doplatit a podepsat narovnání reklamace. Jiný vůz, v nabídce jsme nenašli, který by byl dle našich
požadavků a po této zkušenosti již jiný nechceme a trvali jsme na
stornu smlouvy. V pátek 2.8. 2019 jsme si na poště vyzvedli rozhodnutí
o reklamaci. K dodanému vyjádření dodáváme tolik. Prodejce nám v
podstatě nabídl stejnou možnost jako předtím volající. Zároveň dodal,
že se stavem vozu jsme byli seznámeni, ale rozhodně jsme nebyly
seznámeni s tím, že vůz je prakticky nepoužitelný k provozu na silnicích
a krom zdravotních obtíží z odparu provozních kapalin jdoucích přímo
do kabiny vozu nám hrozí problémy s řidičským oprávněním, při
náhodné kontrole, nemluvě o tom, že auto by v tomto stavu ani nemělo
mít TK. Vozidlo jsme prakticky nepoužili a dodnes stojí u prodejce. I když jsme měli předchozí zkušenosti pozitivní, tato nás bohužel zklamala a je-li ve hře i naše zdraví rozhodně by tato situace měla mít řešení schůdné pro obě strany. Protože nejsme v těchto záležitostech příliš zkušení požádali jsme dále o pomoc ČOI.
automobil zn. Hyundai, model Terracan, VIN: KMHNM81XP3U083607
Jako řešení jsme žádali storno kupní smlouvy a vrácení peněz.
Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k síle výše uvedené zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Doporučujeme vyzvat autobazar k podání odůvodnění, proč reklamaci neuznal. Bude-li autobazar argumentovat, že spotřebitel před koupí o vadě věděl, musí kupující na základě smlouvy prokázat, že ve smlouvě uvedená vada zmíněna není a že prodejce neprokázal, že kupující o vadě věděl. Bude-li argumentovat tím, že vada vznikla běžným opotřebením, pak lze požadovat prokázání této skutečnosti. Pokud má autobazar takové vyjádření ze servisu, může spotřebitel toto vyjádření servisu rozporovat vyjádřením znalce. Jak k vadě došlo by v případě sporu musel prokázat soudní znalec, je vhodné uschovávat si maximum podkladů pro případné dokazování předchozího stavu vozidla. Jejich seznam je k dohledání na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel také právo na proplacení nákladů, které musel v souvislosti s uplatněním reklamace vynaložit (tedy včetně proplacení znaleckého posudku).
Pokud bude trvat autobazar na zamítnutí reklamace, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.
Spotřebitel má také možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
Vážený pane Škobluku,
mám informaci, že se kolegové Vaší reklamací znovu zabývali. Reklamace byla tedy znovu posouzena a já věřím, že jste o novém výsledku byl kolegy již informován. Dejte pak prosím vědět, jak jste byl spokojený.
Děkuji, Jitka Míková, AAA AUTO
Dobrý den, poštou nám bylo doručeno nové rozhodnutí o reklamaci, které jsme si vyzvedli a dle pokynů v dopise jsme se zařídili. Společnost se nám písemně omluvila za způsobené obtíže a přistoupila na náš návrh řešení reklamace, tedy ke stornu kupní smlouvy. V dopise dále stálo, že do 5. 9. se máme dostavit s dopisem na pobočku a nejlépe na uvedené bezplatné lince si domluvit schůzku. Na linku jsme zavolali, domluvili si schůzku, paní nám potvrdila, že o nás budou na pobočce vědět a že se stačí nahlásit na recepci. V domluvený čas jsme přijeli a nikdo nic nevěděl, nic nebylo připraveno. První kdo se nás zeptal co bychom si přáli nám odpověděl, že reklamace vyřizuje manažer a že ho hned informuje a odešel někam ven, přesto, že manažer seděl v kanceláři a byl vidět skrz sklo. Teprve další pracovník nás ohlásil a byli jsme pozvaní dovnitř, kde jsme sdělili, že zde máme mít domluvenou schůzku a předali jsme dopis. Předpokládali jsme, že když společnost přistoupila ke stornu smlouvy, dodala na pobočku potřebné dokumenty, abychom je mohli rychle vyřídit. Což byl předpoklad mylný. Manažer nám tvrdil, že žádnou schůzku nemá nahlášenou, a že ke stornu potřebuje podklady zaslané z Prahy a ať se tedy dostavíme v 18 hodin. To jsme nemohli, takže nám manažer slíbil, že do půl hodinky zavolá a domluví se s námi v kolik to bude připravené. Po dvou hodinách jsme volali sami opět na linku a vysvětlili náš problém, protože se nám nikdo neozval. Do deseti minut volal manažer, že to dnes nestihnou, a že máme navrhnout jiný termín. Domluvili jsme se, že to tedy uděláme následující den a zdůraznili jsme, že musí být připraveny všechny dokumenty k podpisu a ostatní potřebné záležitosti, protože se potřebujeme vrátit do práce. Což nám bylo manažerem slíbeno. Druhý den jsme se uvolnili na chvíli z práce a doufali v rychlé řešení. Opět se nekonalo. Ještě hodinu před schůzkou jsem volal na číslo k potvrzení, že je vše připraveno, ale mobil byl vypnutý. Po příchodu a dotazu jsme dostali odpověď od jednoho z prodejců, že manažerovi dá vědět. Odešel ven nevrátil se a manažer také ne. Teprve jiný zaměstnanec z kanceláře nám manažera zavolal. Nebylo připraveno vůbec nic, všechno se teprve začalo připravovat téměř půlhodinu po našem příchodu. Tisknout papíry, připravovat hotovost atd. Zkrátka a dobře, jsme rádi, že je reklamace vyřízena, jsme rádi, že jsme se domluvili, ale rozhodně se nám nelíbí přístup, kterým bylo vše vyřizováno.
záležitost byla uzavřena a ze strany společnosti již není nic dalšího k doplnění.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO