AURES Holdings a.s.

#35054Nečestné obchodní praktiky, navyšování kupní ceny vozidla.Zamítnutá reklamace.

25.08.2019, před 5 lety

Josef Holec

Dne 20.7 2019 jsem si zakoupil vozidlo na úvěr VW Touran na pobočce v Jihlavě, kde byla uvedena cena 219900,-Kč.Nabídl jsem jim moje vozidlo jako protiúčet, které mně bylo ohodnoceno na 105000,- Kč a použito na akontaci.Po 2 hod.čekání mne zavolali do kanceláře k podání žádosti na úvěr od společnosti Homecredit, opět jsem dlouho čekal na schválení úvěru.Po cca 1 hod. jsem byl zavolán do kanceláře podepisovat smlouvy.Měl jsem sebou manželku a děti.Dali mi k podpisu velkou kopici smluv a jen mi obraceli listy k podpisu. jelikož po dlouhém čekání jsem byl už v psychickém a časovém tlaku , už jsem spěchal, měl jsem jít do práce.Měl jsem to ještě 40 km domů.Když jsem to vše v rychlosti podepsal a vzal smouvy a jel jsem s voidlem VW Touran domů.Večer v klidu jsem si pročítal smlouvy a zjistil jsem ,že mi byla cena vozidla dosti navýšena na 240998,-Kč.Na danovém dokladu mi byly naučtovány položky o které jsem neměl vůbec zájem./Cestuj bez starosti v ceně 6499,- Kč, balíček Silver v ceně 10000,- Kč, Carlife Garance 1-hvězda v ceně 13400,-Kč /.Kdybych věděl ,že mi k úvěrové smlouvě vnutí další produkty bych si od této společnosti úvěr nebral.Asi po týdnu manželka volala ,že by jsme chtěli vyjmout ze smlovy vnucené doplnkové produkty a bylo jí řečeno, že to nelze.Dne 26.7 2019 jsem na pobočce v Jihlavě uplatnoval reklamaci- důvod slabý výkon klimatizace, nefunkční nezávislé topení, uniky oleje z motoru.Tyto závady jsem zjistil 22.7 2019 v autodílně při připojení na diagnostiku.Při vizuální prohlídce motoru byl zjistěn únik oleje na hlavě motoru.Ve středu 31.7 2019 mi bylo doručeno rozhodnutí o reklamaci která byla zamítnuta.

vozidlo VW Touran 1,6TDI ,

vrácení peněz za uvedené doplnkové položky v danovém dolkadu č. FVAA1991/191186 Cestuj bez starosti 6499,-Kč , Carlife Garance 1 hvězda 13400,-KČ , Balíček Silver 10000,-Kč .V reklamaci jsem žádal kompenzaci ve výši 25000,-Kč na opravu.Při vrácení peněz za doplnkových položek, jsem ochoten si nechat vozidlo opravit a nepožadoval bych kompenzaci za reklamaci.

27.8.2019 15:16, před 5 lety

Pokud spotřebitel uzavřel smlouvu na základně nesprávných (např. o celkové zaplacené ceně), nebo zamlčených informací, může se jednat o smlouvu uzavřenou v omylu. Vůči společnosti je možné namítat neplatnost smlouvy z důvodu uvedení v omyl o rozhodující okolnosti dle § 583 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Jestliže byl spotřebitel skutečně uveden v omyl, měla by být uzavřená smlouva neplatná.

Pokud prodávající uvedl nepravdivé, nebo neúplné informace o konečné ceně vozu a souvisejících služeb, může se jednat o nekalé obchodní praktiky dle zákona o ochraně spotřebitele. Pokud dozorový orgán zjistí na základě provedené kontroly, že došlo k porušení zákazu užívání klamavých praktik a byla naplněna skutková podstata správního deliktu dle § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele, může být prodávajícímu uložena Českou obchodní inspekcí pokuta. Podání podnětu k zahájení šetření je možné zde: https://www.coi.cz/podatelna/

Pro úplnost uvádíme informace k zamítnuté reklamaci. Pokud se vada projeví v průběhu šesti měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná již při převzetí. Společnost by měla prokázat, pokud reklamaci zamítá, že se nejedná o vadu, za kterou odpovídá. Vzhledem k síle výše uvedené zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li reklamace vyřízena řádně a včas, jde o podstatné porušení smlouvy, které zakládá právo na odstoupení od smlouvy. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.

Doporučujeme vyzvat autobazar k podání odůvodnění, proč reklamaci neuznal. Bude-li autobazar argumentovat, že spotřebitel před koupí o vadě věděl, musí kupující na základě smlouvy prokázat, že ve smlouvě uvedená vada zmíněna není a že prodejce neprokázal, že kupující o vadě věděl. Bude-li argumentovat tím, že vada vznikla běžným opotřebením, pak lze požadovat prokázání této skutečnosti. Pokud má autobazar takové vyjádření ze servisu, může spotřebitel toto vyjádření servisu rozporovat vyjádřením znalce. Jak k vadě došlo by v případě sporu musel prokázat soudní znalec, je vhodné uschovávat si maximum podkladů pro případné dokazování předchozího stavu vozidla. Jejich seznam je k dohledání na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel také právo na proplacení nákladů, které musel v souvislosti s uplatněním reklamace vynaložit (tedy včetně proplacení znaleckého posudku).

Nepodaří-li se spor o platnost smlouvy nebo vyřízení reklamace vyřešit jinak, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zastoupit spotřebitele v případném soudním sporu. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.

16.9.2019 12:21, před 5 lety

Vážený pane Holče,
Vaši záležitost jsem prověřila s kolegy z reklamačního a finančního oddělení. Co se týče slabého výkonu klimatizace, jedná se o vadu, která vychází z předchozího užívání a opotřebení vozidla - reklamace byla v souladu s reklamačním řádem posouzena a následně zamítnuta. Co se týče faktury, mám informaci, že se s Vámi spojil kolega a vše Vám vysvětlil.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO

26.9.2019 21:58, před 5 lety

Josef Holec

Vážená paní Míková, uvedl jsem ještě další dvě závady a ani jedna uvedena v předávacím protokolu ani jsem nebyl se žádnou autobatarem seznámen.Klimetizace dle servisu funguje na slabích 50 procent.V případě prodeje vozidla s nefukční klimatizací je cena podstatně nišší.Pokud se vada projeví do šesti měsíců od převzetí věci / vozidla/ ,má se dle §2161 odstavec 2 občanského zákoníka za to že věc / vozidlo/ bylá při převzetí.Uvedené závady jsem hlásil i řešil přes Carlife Garance 1 hvězda a bylo mi sděleno ,že se tyto závady na pojistku nevztahují .Tak je to pojistka bezpředmětná.Manžela s vašemi kolegy z reklamačního oddělení mluvila , ohledně odstupení od těchto nabízených produktů a bylo ji jen řečeno ,že jsme na auto slevu dostali,přičemž cena na vozidle byla 219900 kč a my jsme zaplatili 240990 kč.Žádáme vás o projednání a posuzení zpětné reklamace.Děkuji s pozravem Holec

27.9.2019 16:33, před 5 lety

Stížnost přeřazujeme zpět na společnost, aby se vyjádřila ke zbylým vadám, které spotřebitel namítal, a vůbec k celému sdělení spotřebitele.

18.10.2019 12:52, před 5 lety

společnost trvá na zamítnutí reklamace. Z naší strany již není nic dalšího k doplnění.
S pozdravem Jitka Míková, AAA AUTO

17.11.2019 14:34, před 5 lety