České aukce s.r.o.

#35154Žádost o zrušení vymáhání smluvní pokuty

1 měsíc 1 den 5 hodin

29.08.2019, před 5 lety

Miroslav Hanzelka

V září 2017 jsem podepsal při návštěvě dealera přihlášku k výběrovému řízení k nákupu el. energie a plynu se spol. České aukce. Po zjištění podvodného jednání jsem žádal o zrušení přihlášky. Zrušení mi bylo potvrzeno 19.11.2018. Nyní 26.08.2019 mi byl doručen dopis- Výzva k úhradě dlužné částky 3x4000Kč jako smluvní pokuty. Protože jsem přihlášku č. 14600 zrušil nechci platit žádnou smluvní pokutu .Spol. české aukce postoupila práva spol.

Číslo přihlášky 14600

Písemné zrušení výzvy k úhradě smluvní pokuty.

30.8.2019 10:31, před 5 lety

Co se týče případné smluvní pokuty při ukončení závazku, dle nálezu Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 3512/11, platí, že v rámci spotřebitelských smluv ujednání zakládající smluvní pokutu zásadně nemohou být součástí tzv. všeobecných obchodních podmínek, nýbrž toliko spotřebitelské smlouvy samotné. Pokud je ujednání o smluvní pokutě pouze součástí obchodních podmínek, tak je ve vztahu ke spotřebiteli překvapivé a pro něj neúčinné.

30.9.2019 16:28, před 5 lety